0

Б ългарският трибагреник се продава за 15 лева на събора в Рожен, видя „Телеграф“. Средствата от продажбата му пък се набират благотворително и са в подкрепа на издигнатия тържествено ден по-рано 111-метров пилон с огромно национално знаме.

Метрите не са случайни, а са олицетворение на 111-те хиляди квадратни километра българска територия. Традиционният събор на Роженските поляни бе открит официално в петък от президента Румен Радев. "Няма как да излезем от кризите без родолюбие. Хиляди българи дойдоха на Рожен, това ясно показва, че България се пробужда“, каза държавният глава. Той направи забележка на критиците на инициативата за пилона с думите: "Днес ние казваме не на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива", с което ядоса мнозина.

Честване

Тази година се отбелязват 125 години от първото провеждане на събора в Родопите. По традиция на откриването бе изпълнена песента „ Бела съм бела, юначе“, обявена за химн на Родопите, под съпровода на оркестъра „100 каба гайди“.  На събитието участват стотици фолклорни състави и изпълнители от цялата страна. Има и много българи от старите наши граници, които бяха посрещнати с аплодисменти от многохилядната публика. В първия ден на събора на поляните се събраха над 5000 души. Освен музикалните и фолклорни елементи в програмата, в околността бяха разпънати над 50 шатри за продажба на храни, напитки и сувенири. Търговци от цялата страна, земеделски производители, животновъди и представители на туристическия бранш също присъстваха на събитието.

Оборот

Най-голям оборот направиха скараджиите, които предлагаха вкусни кебапчета и кюфтета срещу 3 – 5 лева. Порция картофки вървеше по 6 лева, бира се лееше на корем срещу 5 лева за 500 мл, която бе и най-желаната напитка в изнурителната жега на поляните. Градусите в обедните часове достигнаха 35 и въпреки височината на планината, липсваше полъх на вятъра. Освен ледени напитки, изобилстваше и от местни родопски специалитети, като най-търсен бе пататникът, който се продаваше срещу 9 лева за порция. 7 лева пък струват 100 г чеверме, а надениците бяха за 12 лева бройката. Най-скъпото ястие се оказа гурманската плескавица, която макар и не традиционна за България се пласираше много добре след любителите на мръвките срещу 15 лева с гарнитура. Ястието дори се оказа  по-предпочитано от характерните за такива събори кебапчета. За облекчение на множеството на поляните бяха осигурени и 150 химически тоалетни, входът за които беше 1 лев. От Министерство на отбраната пък бяха изпратили десетина водоноски, а по сергиите студената минерална вода от 500 мл се продаваше като топъл хляб срещу 3 лева.

Възстановки, кукери и фолклор на поляните

Мнозина от  присъстващите се бяха пременили в народни носии, такива, които са характерни за региона, както и от различните фолклорни области на страната. На събора имаше хора както от Северна България, така и от Южна, а също много българи от Сърбия, Северна Македония, Албания, Молдова и Украйна. Съборът бе открит с голямо роженско хоро, след което последва представяне на най-новата музейна експозиция „Духът на Родопите“. На поляните най-атрактивната част бяха етновъзстановките, представени от клуб „Багатур“, кукерите от Разлог и музикално-танцовият спектакъл на различните фолклорни формации. Присъстващите с трепет очакват изпълнението на голямата Валя Балканска, което е предвидено за днес от 20 часа. В последния ден на събора ще се проведе Национален фолклорен конкурс „Рожен“, на който ще бъдат наградени участниците, пременени с народни носии, както и редица от младите изпълнители. Заключението на събитието отново ще завърши с традиционното голямо народно хоро.