0

Р аботници и служители на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), членове на КНСБ, затвориха в 11:20 часа магистрала "Хемус" при тунела "Топли дол". Протестът се провежда под наслов "Достоен труд - достойно заплащане".

Синдикатът настоява за увеличение на заплатите на работещите в АПИ с 20 процента с бюджета за 2024 година. Ръководството на синдикат "Пътно дело" - КНСБ и служителите на Агенция "Пътна инфраструктура" са изпратили декларация до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, до министъра на финансите Асен Василев, както и до председателя на УС на АПИ инж. Ясен Йорданов, в която искат увеличение на работната заплата с минимум 20 процента в бюджета за 2024 г. В декларацията се посочва, че за това са нужни малко над 17 млн. лева, с които ще се повишат работните заплати на 2417 служители в АПИ.

От 1 януари минималната работна заплата ще стане 933 лева. Не е възможно хората от агенцията, които са непрекъснато по пътищата, по всяко време на денонощието и при лоши атмосферни условия, да останат на минимална заплата, каза Малина Кованджиева, председател на синдикат "Пътно дело" към КНСБ.

Отговор на декларацията все още няма, но се надявам да има ефект от нея, иначе протестите ще продължат, каза Кованджиева. Можем да затворим пътищата в цялата страна в един и същи час и да блокираме цялата държава, каза тя.

Венелин Йорданов, заместник-председател на синдиката, посочи, че 50 процента от хората в АПИ още работят на минимална и малко над минималната работна заплата. Преди седмица АПИ върна 20 млн. лева неусвоени пари от свлачища, ние искаме да ни се върнат тези пари, каза Йорданов.

Специалистите на нашето ниво в частните фирми в бранша вземат два и дори три пъти по-високи заплати, каза Ирена Николова от Пътно управление - Благоевград. С толкова ниски заплати текучеството е голямо и младите хора напускат, допълни тя, цитирана от БТА.

Димитър Коцев, заместник-председател на синдиката, каза, че често хората от АПИ са на мястото на катастрофите още преди полицията и Бърза помощ и помагат на пострадалите, но не получават никакви допълнителни възнаграждения.