0

С лужители на БНР излязоха на национален протест. Те затвориха голямо кръстовище до сградата на обществената медия с импровизирано студио.

Стачните действия са искане за спешно увеличение на средствата от бюджета на обществената медия за 2023 година. Това ще позволи повишението на заплатите с 25%, с което да бъде покрита натрупаната от 2021 година инфлация.

"Стигна се е до тук поради безхаберието на управляващите. От 2019 година се опитваме да ни чуя, да обърнат внимание на проблемите ни с ниското заплащане, издръжката на радиото, бюджета, недофинансиране, изобщо абсолютно никаква грижа за обществената медия. Искаме не по-малко от 25% увеличение на работната заплата", изтъкна Елица Доцева, синдикален председател на структура на КНСБ в БНР.

Според нея исканите от синдикатите проценти за увеличение на работните заплати са напълно заслужени.

"И е недопустимо такива работещи хора, в такава престижна организация да получават заплати от 880 лева, за немалък процент 1000 лева просто е мираж”, добави тя, цитирана от обществената медия.

"От една страна, съжалявам, че се стига до ситуация, в която журналисти, музиканти и въобще работещи в радиото са взели решение да излязат на протест, защото това показва дълбочината на проблемите с нашето финансиране. От друга страна, трябва да отбележа, че в рамките на един много дълъг период от време финансирането на БНР е изоставало от инфлационните процеси, което прави работата все по-трудна. В заплатите може би това се вижда най-много, тъй като това се отразява на джоба на всеки един от нас. Надявам се опитът на колегите гласът им да бъде публично чут да допринесе за стартиране на този разговор, тъй като вярвам, че всичко, което правим, е наистина в полза на обществото и всеки лев, инвестиран в БНР, се възвръща на цялото българско общество", отбеляза генералният директор на БНР Милен Митев. Изоставането е и в много други аспекти, допълни той.

Сборният пункт на участниците в протеста бе пред сградата на БНР на столичния булевард "Драган Цанков". Протестиращите направиха шествие до пресечката с бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", където в 10 часа организираха импровизираното студио.

Акцията затвори движението по двете платна на "Драган Цанков", по "Евлоги и Христо Георгиеви" - в посока "Орлов мост".

Крум Стоев

Крум Стоев

Крум Стоев

Крум Стоев

Крум Стоев

Крум Стоев