1

Г ЕРБ ще настоява за повече влияние в изпълнителната власт, а не за разваляне на "сглобката" с "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ). Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на съвещание с парламентарната група на формацията.

На срещата, обявена още в нощта на местните избори, трябваше да се решава какво да се прави със съвместното управление с ПП-ДБ. Вместо това обаче стана ясно, че крайното решение ще се вземе в събота на национално съвещание на ГЕРБ във Велико Търново.

Относно вдигането на данъците Бойко Борисов коментира, че в програмата им е заложено, че няма да се пипат данъците. Затова трябва много ясно с партньорите да знаем къде се чертите, които не могат да се преминават“.

„3% дефицит е лошо нещо. Взимането на нов дълг е лошо нещо. Всички искат да се правят на добри, но дълговете се трупат и трупат“, каза още бившият премиер.

„Не можем да си променим физиономията, хората в център-дясно разчитат на нас“, каза Борисов.

Експертът на ГЕРБ по регионалните въпроси Николай Нанков обобщи, че има поне 7-8 неизпълнени обещания в сферата на инфраструктурата, които са били в срок септември 2023 г. Борисов се съгласи, че ако ще се теглят нови държавни дългове, трябва поне да са за определени инфраструктурни проекти.

„Няколко пъти съм се срещал с този министър – видях, че се старае, затова трябва да му помогнем законодателно“, призова Борисов по отношение на регионалния Андрей Цеков.

„5% лихва на 2.3 милиарда евро нов дълг - това са близо 250 милиона лева лихва годишно. Това не е добре! И искам да кажа на всички, че призовавам Асен Василев да не отваря торбата - Кутията на Пандора, и да не води държавата към задлъжения. Къде са мерките да излезем от 3% дефицит и да се върнем към нулев дефицит? Или да е на излишък?“, попита той.

"Ние не сме опозиция. Да, тук може би сглобката и механизмът трябва да се предоговаря или да се изпълнява", заяви Борисов.

"Решението е така, както в началото си спомняте казахме, те да управляват, а ние през парламента да ги контролираме", обясни на членовете на партията си Борисов.

След това добави, че в момента ГЕРБ няма зам.-министри в доста министерства, както и свои хора в управлението на ключови агенции като Националната агенция за приходите, "Митници", финансовата инспекция. В същото време в тези ведомства се взимали решения, за които от ГЕРБ научавали в последствие, а обяснение за действията нямало. Като пример даде въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет, както и смяната на данъчни шефове в Пловдив и Хасково. Тези мерки можело и да са правилни, но информация за мотивите нямало, казва още лидерът на ГЕРБ.