0

Б олница „Света Екатерина“ ще наема хора с увреждания, за да преодолее недостига на кадри в лечебното заведение. Това обяви пред „Телеграф“ заместник-директорът по икономическите въпроси на УМБАЛ "Света Екатерина" Георги Найденов.

Той обясни, че са решили да се обърнат към тази група хора, защото на част от тях степента на увреждане не им пречи да работят. Според него по този начин така те ще бъдат полезни не само за болницата, но и за самите себе си.

Георги Найденов

 Георги Найденов
Телеграф

Позиции

Найденов посочи, че при тях има много спомагателни дейности, които могат да бъдат поети от хора с увреждания, но все пак зависи какви са те. „В болницата има пералня, стерилизация, автоклависти, общи работници, чистачи“, обясни той и добави, че дори могат да бъдат назначавани и като санитари. Зам.-директорът подчерта, че хората ще бъдат назначавани на позиции, които не изискват медицинско образование, и увери, че заплатите им ще бъдат в диапазона от 1300 до 1800 лева.

Той коментира, че те не биха били подходящо място за хора със зрителни затруднения или незрящи, докато не така е например със слабочуващите, стига да може да им се обясни какво се изисква от тях и да могат да изпълняват възложената им задача. Найденов сподели, че се надява и други лечебни заведения в страната да отворят вратите си за хората с увреждания и е категоричен, че на тях може да се погледне като на потенциал, а не негодна работна ръка.

Pixabay

Персонал

Зам.-директорът посочи, че веднага могат да назначат 10-15 души, като първият договор се очаква да стане факт до края на тази година. Той увери, че ще бъдат гъвкави и желаещите ще могат да работят както на пълен работен ден, така и на 4 часа, дори и почасово.

От думите му стана ясно, че те не търсят и не очакват финансови помощи от държава, както и че няма да кандидатстват по програми, за да наемат новите служители, а заплатите им ще бъдат осигурявани от самото лечебно заведение. Предстои идеята на болницата да бъде представена пред социалното министерство, Националния съвет на хората с увреждания и всички заинтересовани лица.