0

"За 30-годишната пациентка това е била трета бременност. При първата отново се е стигнало до мъртво раждане и усложнения. Миналата година обаче жената е родила здраво дете, а сега се е готвила да посрещне на бял свят и второ". Това заяви за NOVA здравният министър д-р Асен Меджидиев по повод извършена спасителна евакуация по въздух на родилка от Сливен в критично състояние. Жената е с масивна кръвозагуба и лекарите се борят за живота ѝ. Жената постъпва в болница в Сливен в четвъртък с отлепена плацента. Налага се спешно секцио и операция по отстраняване на матката, което води до тежка кръвозагуба, а част от органите ѝ отказват.

Меджидиев обясни, че състоянието на жената е много тежко.

"На 13-и още е усетила, че не чувства движенията на плода. На 14-и към обяд е оперирана в болницата в Сливен, като е отстранен плодът и матката. Над 70% кръвозагуба имаме. До момента са преляти над 15 литра биопродукти", уточни Меджидиев.

"На 16-и се проведе хемодиализа, заради бъбречната недостатъчност, която беше на лице, за да може да се подготви пациентката за транспортиране. Слава Богу, успяхме да я транспортираме, което е най-важно, тъй като тези мероприятия, които сега се извършват в реанимацията на "Токуда", не могат да се правят в Сливен", посочи здравният министър.  

На борда на самолета е имало реанимационен екип, който участва в превоза на пациентката от Сливен до авиобазата в Безмер, а след това и до столичната болница. "В момента е на 50% кислород. Но реанимационните мероприятия продължават и колегите се борят за живота ѝ. Прогноза не можем да дадем в момента. На мен за този мандат ми се случва за трети път да транспортираме по въздуха и това е поредно доказателство, че имаме остра нужда от спешна помощ по въздух", категоричен е Меджидиев.

Родилката първо е транспортирана от частна болница в Сливен в реанимацията на окръжната многопрофилна болница "Д-р Иван Селимински".

"Състоянието беше изключително тежко със засягане на функциите на много органи и системи. Беше на механична вентилация през цялото време. Направи остро увреждане на бъбречната функция, две хемодиализи са проведени и е прелято голямо количество кръв и кръвни продукти и плазма, защото беше изключително важно да компенсираме тези тежки загуби", посочи д-р Юлия Бянкова.

"Това е война за живот, не просто борба за живот. Искрено се надявам самата пациентка също да има сили да се справи с това състояние", допълни д-р Бянкова.