0

В страната все още се възстановява електрозахранването на две мрежи - Север и Запад. На юг обстановката вече е нормализирана и няма населени места без ток. Това заяви на брифинг енергийният министър Румен Радев. 

"По отношение на запад, там има още 175 трафопоста, които имат проблеми със самото захранване. Те се водят в 68 населени места, съответно 9507 абоната там", каза министърът. 

Той обяви, че се работи по отстраняването на повреди по мрежа Север на 163 трафопоста в 58 населени места. Засегнатите абонати са общо 8234. Става дума предимно за областите Габрово, Шумен, Търговище и Разград, малко в Силистра и Горна Оряховица.

"Все още се борим с около 300 трафопоста, които да бъдат захранени. Припомням, че бяха засегнати 12 200 трафопоста през този период", каза Радев.

Във връзка със захранването с газ министърът коментира, че всичко е пълна изправност и проблемът в Чирен е решен. 

"По отношение на ЕСО ние имаме за всеки отделен район планове за действие при обилен снеговалеж и бури. В същия аспект за развити и планове на електроразпределителните дружества", заяви министър Радев. 

По думите му в момента се преодолява кризисната ситуация. Радев обяви, че се прави секторна работна среща с представители на електроразпределителните дружества и ЕСО.

"Констатираните слабости и проблеми не са малко. Заедно с това ще се направи и извън браншова среща с колеги от МРРБ, МВР, земеделие и храни, здравеопазване, МОСВ. Тъй като субординацията е изключително и тя показа редица слабости и пропуски със справянето на криза", категоричен е Радев.