0

639 лекарства са изтеглени от пазара ни за 2021 и 2022 година. За последните 10 години броят им е около 3000. Това коментира пред „Телеграф“ изпълнителният директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства Боряна Маринкова.

Тя уточни, че това важи най-вече за евтините медикаменти. Към момента има сигнал само за едно липсващо лекарство, но то е генерично.

„Вероятно не е открито в първата аптека. Но това не е оригинален продукт и има четири заместителя“, обясни Маринкова.

Към 23 август пък дефицитни са били три медикамента, от които два са инсулини.

„Става дума за тресиба, но в справката на Министерството на здравеопазването притежателят на разрешението за употреба заявява, че има периодични доставки. Не е обект на износ, но искам да уточня, че не във всички аптеки у нас се отпускат инсулини. Но към момента на сигнала от пациента не е имало проблем от производителя“, заяви Маринкова. Тя допълни, че от другия вид инсулин, за който тогава е съобщено, че липсва, има на склад от паралелен внос.

Причина

На въпрос коя е причината за периодичния дефицит на някои медикаменти, Боряна Маринкова отговори, че от началото на пандемията има глобален проблем със суровините от Индия и Китай, което е нарушило производствения цикъл.

„Оттам насетне има липса на ритмичност, която според нас е на път да бъде разрешена. В САЩ също има дефицит на някои лекарства, а там дори няма паралелен износ, в европейски държави също. Според нас трябва да се анализира всеки един продукт. Така че да се каже, че е виновен паралелният износ, е бягство от отговорност“, коментира още Маринкова. Тя уточни, че у нас такъв може да се извършва само когато са задоволени потребностите на пазара.

Крайности

„Идеята на паралелната дистрибуция е, ако ти остане медикамент, да го дадеш на държава членка. По този начин имаме и паралелен внос от страни, които имат излишни количества. Не бива да се позволява и да има крайности в цените.

Факт е, че има криминални практики, които не са паралелен износ“, каза още Маринкова. Според нея тези престъпления трябва да се преследват с цялата строгост на закона, за да се пресекат злоупотребите.