0

П родължава борбата с двата пожара, които навлязоха в страната ни от Гърция и вилнеят край границата, в района на планина Славянка. Втората огнена стихия лумна преди 3 дни, а с първата битката е от 20 дни.

Двата пожара са на около километър един от друг. Засега няма опасност за населените места - селата Голешово и Петрово. "Огънят и на двете места е в такава фаза, че можем да го атакуваме и гасим на терен с жива сила. Заради това днес има над 160 огнеборци. Теренът е много пресечен, на места е със 70% наклон. Гаси се с пръскачки, тупалки и лопати. Правят се големи просеки с 50-тонни булдозери, за да не се разширява периметърът на пожарите.

Засега успяваме да ги държим в зоната, в която са. Огънят е низов, ще направим нова просека, която ще отреже около 1200 гора, за която има риск да изгори. Просеките са с различна широчина - от 6 до 15 метра", каза за „Телеграф“ тази сутрин Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство - Катунци. Сред огнеборците са пожарникари, горски и военни, както и доброволци. Те ще получат помощ по въздух от два испански самолета. Прави се всичко възможно, за да се ограничат напълно пожарите, а след това и да се потушат. Помощта от въздуха е от огромно значение това да се случи.

Периметърът около предполагаемите минни полета е обезопасен. Има места, където пожарът е навлязъл у нас на 200 метра след граничната бразда с южната ни съседка. Горят предимно стари дънери, треви и храсти.