0

З аседанието на Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на Иван Гешев продължи 13 часа. Следващият съвет насрочиха за понеделник, тогава магистратите трябва окончателно да решат за отстраняването на главния прокурор.

По време на днешния съвет кадровците поискаха изслушване на заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов във връзка с това какво е било емоционалното състояние на Иван Гешев след взрива до автомобила му. Сарафов обясни, че двамата са се срещнали в кабинета на главния прокурор, според него тогава Гешев е бил „в приповдигнато и добро настроение“. 

Във връзка със събитията на 15 май, Сарафов каза, че сутринта преди пресконференцията е бил извикан на оперативка при главния прокурор, а отношението на Гешев към него е било агресивно и войнствено, като го е накарал да седне „на стола на мъченията“ срещу него. По думите му Гешев е казал тогава, че ще пусне запис, който е направил на члена на ВСС Йордан Стоев, като е уточнил, че има над 150 такива записа с магистрати, политици и членове на ВСС. 

Сарафов посочи, че е слушал записа 3-4 минути, след което е казал, че не желае да слуша повече и си е тръгнал. След това двамата с Гешев не са говорили повече до днес, обясни директорът на НСлС. 

Директорът на НСлС каза още, че след направеното предложение на 12 май от членове на Прокурорската колегия за предсрочното освобождаване на главния прокурор, Иван Гешев му е казал, че ще подаде оставката си и да не се преминава през процедурата.

Гешев не се съгласи с част от сведенията, дадени от Борислав Сарафов, и поиска да бъдат изслушани присъствалите на оперативката на 15 май сутринта ръководители в прокуратурата. Той добави, че вероятно преди пресконференцията е казал на някои свои колеги, че ще си подаде оставката си, дори и на семейството си.