0

Л идерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че ако Рая Назарян бъде свалена от председателския пост в НС, преговорите за ново управление след изборите ще бъдат затруднени. За готвен сценарий за махането ѝ от поста вчера заговори Делян Пеевски.

Борисов обяви, че не знае за подобно нещо, но ако има такъв план, то това ще бъде „червена линия” за бъдещи преговори.

„Дори не ми минава през акъла, че може да направят такова нещо. Това би значело ново мнозинство точно преди изборите и един много разсърден ГЕРБ. Не ги съветвам да го направят. Веднъж преглътнахме арестите, преглътнахме Росен Желязков, но за Рая Назарян няма да го преглътнем и ще ликвидират всякакви възможности за разговори в бъдеще”, каза Борисов.

БОРИСОВ: Ще преговаряме с ИТН, имаме програма, която ще сложим на масата

От ГЕРБ ще отидат на разговорите с ИТН в събота, но няма да подкрепят третия мандат.

„Ние имаме програма, която ще сложим на масата. Имахме преговори с тях и след връчването на първия мандат, така че ще бъдат припомнени и те“, каза Борисов, цитиран от БГНЕС.

Той поясни, че е съгласен с позицията на Станислав Балабанов от ИТН, че е „време за държавници“. „Смятам, че тези преговори са полезни, защото биха ни научили на повече мъдрост след изборите“, подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че ще се включи лично в преговорите, ако и Слави Трифонов участва в тях.

Борисов определи като „междусемейна свада“ отношенията между „коалиционните партньори ПП-ДБ и БСП“. „Сега се бият за комунистическия режим на трибуната. Абсолютно съм солидарен с ген. Атанасов – незабавно министърът на културата и служебният премиер Главчев трябва да отменят това решение, което са взели за орден „Стара планина“ на Георги Йорданов, независимо от големия инициативен комитет“, призова той.

На въпроса служебно или редовно правителство трябва да излъчи еврокомисаря, той подчерта, че в последните години в страната ни управляват предимно служебни правителства и „ако чакаме редовно, сигурно няма да имаме и еврокомисар“.