0

Д емокрацията дава рядък шанс на тези, които искат да променят, а не да се кичат с името "промяна". Това каза днес в Сливен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който участва в Националната зимна академия на младежката организация на партията (МГЕРБ). Той подчерта, че младежите, които са бъдещите водачи и на които предстои да остави създадената от него партия, трябва да знаят нейната история и да надграждат.

На 3 декември ГЕРБ отбелязва 17 години от основаването си като Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“.

Непокорството, бунтът и амбицията са приоритет на младите, каза Борисов. "Когато преди близо 20 години се разбунтувах, имаше мощна комунистическа партия, прикрила се зад друго име, т.нар. Тройна коалиция и "червен" президент. Тогава сам, без партия, станах кмет на София",  коментира той. 

"Днес ще ви гледам какви лидери сте и дали мога да ви оставя партията си", обърна се той към участниците. В академията участват близо 160 представители на младежки структури на ГЕРБ в цялата страна.

Борисов засегна и темата за управител и подуправител на НЗОК.Онзи ден стана криза в парламента,  Партията на промяната не си държат на думата си, въпреки че мина гласуването, не стана красиво, коментира той. Борисов разказа за последващата си среща със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и с финансовия министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев, след която тримата на брифинг обявиха, че ще поискат оставките на управителя и подуправителя на здравната каса.

Внушението в медиите беше, че все едно премиерът Николай Денков е дошъл и ни се е накарал, това не е вярно, каза още Борисов. На ГЕРБ мога да се карам само аз, а на мене - никой, заяви той.

Националната зимна академия на МГЕРБ, която се провежда след година и половина от последното подобно събитие, бе открита от Йорданка Фандъкова, която е председател на Сдружението „Граждани за европейско развитие на България“. "Младите хора са основен фокус на ГЕРБ, целта ни е да ги насърчаваме да бъдат лидери, които да увличат, каза пред присъстващите Фандъкова. МГЕРБ даде сериозни лидери в различни сфери, сред тях са и кметовете на Стара Загора и Враца. Много от общинските съветници в различните общини, също са от младежките структури."

Десислава Танева, която е областен координатор на ГЕРБ в Сливен от самото му създаване, подчерта, че най-важната задача на партията е да открива млади хора, които ще провокират доверие в общността.

"МГЕРБ съхрани енергията си да привлича млади хора", заяви председателят на МГЕРБ Георг Георгиев и очерта темите на форума, които засягат ежедневието и задачите на партията, предаде БТА.

Кметът на Сливен Стефан Радев, който бе преизбран за трети мандат на местните избори, каза, че разчитат много на силната младежка структура в областта.
Асим Адемов, член на Европейския парламент от групата на ЕНП/ГЕРБ, бе категоричен, че на предстоящите европейски избори трябва да се работи за връщане на авторитета на България, който, по думите му, е пострадал сериозно. "В днешния ден трябва да се вземат трудни решения с трудни партньори, каза Адемов. Ние мислим държавнически, докато
"Продължаваме промяната" мисли партийно, партизански. Те нямат европейска подкрепа, докато ГЕРБ са изключително авторитетни в Европейската народна партия (ЕНП). На европейските избори трябва да препотвърдим този авторитет", каза още Асим Адемов.

Сред основните теми на форума днес са иновациите, земеделието, местната власт и бюджетните политики. Ще бъдат представени лекции по темите "Земеделието - достъпно и отворено за младите и предприемчивите", "Отворените врати за младите хора в света на иновациите", "Възможности за проектно финансиране на микро, малки и средни предприятия" и др.