1

Л идерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува правителството за начина по който комуникира с протестиращите енергетици и миньори и исканите от тях реформи в специалните служби.

"Ако някой ги съветва така да комуникират с разгневена общност, не е правилно. Това са български граждани, надали на тях им е приятно да препятстват други български граждани да си отидат по домовете и да си правят бизнеса. Някои от нещата могат да бъдат чути и направени. При добра комуникация могат да се защитят много от техните права, собственост, дори да стана по-добре, но трябва да се успокои разговора и арогантното поведение", каза председателят на ГЕРБ.

Той призова за диалог, който да успокои напрежението. "Когато се наговорят и се направят на много силни, така става. Имам предвид да говорят, че плана е пратен и всичко е приключило. Ние в некоалицията подкрепяме тези министри, но не мога да кажа, че начина на комуникация е изключително грешен. Искам пак да се обърна към премиера, правителството и миньорите: Блокирането не е изход, тормози много други граждани", апелира Борисов.

Ръководителите на службите в момента се ползват с голямо доверие от партньорските служби и това го зная от първо лице. Не случайно шефът на ДАНС беше награден от неговия колега с най-високото отличие. Дори върху тях панда цялата тежест върху извеждането от страната на руските духовници от руската църква. Но не може да говориш така на ангро, че в службите било пълно със шпиони - ето да ги извадят и да ги дадат на съд щом знаят, че в ДАНС и в разузнаването има такива. Това е национално предателство - изваждат им имената, дават го на прокурор и ще отнесе много години затвор. С действията си в последно време не мога да кажа, че ми е направило впечатление от необходимост за смяна на шефове, добави Бойко Борисов.

"Аз съм против депутат от една партия да отива да става шеф на специални служби. Тези директори са назначавани по времето на управлението на президента Радев, Кирил Петков и Асен Василев, когато бяха в едни правителства. Работили са с тях години наред. Там няма нито един човек, който да се е усмихнал на наша снимка. Всичко е изринато и изчегъртано, оставени са само техни хора", добави Борисов. Разминаваме се много относно целите и задачите. Моят съвет е докато не се договори всичко, да не ни провокират и да внасят закони за службите, защото няма да ги подкрепим, отсече лидерът на ГЕРБ. Която друга партия иска да ги подкрепи. Защото в петък се съгласихме с тях за удължаването на бюджета и за много други неща отстъпихме. А те ни оставиха вечерта да защитаваме в парламента Закона за енергетиката, а те отидоха на предизборна кампания. В ден, в който хиляди протестират, в парламента сме оставени сами", каза Борисов по адрес на партньорите си от ПП-ДБ. Според него те са били длъжни да бъдат в парламента в този момент.