0

О т 300 до 700 лева месечно струва частната занималня за деца от 1-ви до 5-и клас. Това показва проучване на „Телеграф“ в страниците на учебните центрове, както и в платформите за безплатни обяви. В месечните такси се включва както подготовка на домашните, така и занимания по интереси. Средната цена за София е около 360 лева на месец, като в сумата е включено само писане на домашни и свободно време. И тази година има леко увеличение на таксите в частните занимални, тъй като миналата те бяха в рамките на 300-330 лева.

Уроци

Учебните центрове в Стара Загора пък включват в таксата и храна, като предлагат за учениците, които са първа смяна, обяд и следобедна закуска, а за втора - и сутрешно изхранване. Месечната такса за посещение на дете в такава занималня е 690 лева. За 750 лева, или с 60 лева повече, се плаща за занималня със засилено изучаване по БЕЛ и математика. Допълнителни уроци по рисуване, музика и чужди езици също се заплащат отделно.  

Някои от частните занимални предлагат и транспорт от училището от центъра за занимания. Например в Бургас взимането на детето от училище, което е в рамките на града, е безплатно. 

В Шумен пък набират деца за занималня, като разполагат с преподаватели по всички предмети и няколко езика, като таксата е 10 лева на ден на дете, или седмично по 50 лева. За курсове или индивидуална подготовка се доплаща, като цената се договаря с конкретния учител.

Намаления

В много от центровете свободните места се изчерпват. Причината е, че масово записванията за частна занималня са направени в края на август, когато и много от заведенията правят намаления на цените за ранни записвания в рамките на 10-15%. От такива отстъпки в момента могат да се възползват  родителите, които са готови да платят таксата за целия срок, която за един от учебните центрове в момента е 1580 лева.