0

С кампанията „Ние броим врабчетата“ от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) отбелязват Световния ден на врабчето на 20 март, съобщиха от дружеството. 

Световният ден на врабчето се чества вече 13 години и обръща внимание на тревожната тенденция в популациите на видовете врабчета по света. В редица големи европейски градове врабчетата са намалели драстично или дори са изчезнали напълно. Причините за това са презастрояването, водещо до липса на достатъчно зелени площи, замърсяването на въздуха, употребата на пестициди в селското стопанство, нарастването на шума в градовете и други, отбелязват от БДЗП. Птиците са индикатор за случващото се в природата, а врабчетата, като градски птици, са показател за това, което се случва със средата, в която и ние живеем. Ако условията за живот в градовете са неблагоприятни за птиците в тях, значи вредят и на нас – хората, допълват от дружеството.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ ще се състои за седма поредна година, за да помогне в установяването на трайните тенденции в популациите на видовете врабчета у нас, както и на причините за тези тенденции.

Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 5204 врабчета. Тази година броенето ще се състои на 22 април.

За целта на преброяването е създаден сайт www.vrabcheta.bg. Всеки желаещ да се включи, може да го направи между 9:00 и 12:00 часа на 22 април. Преброяването ще се извърши в населените места в цялата страна. Принос в инициативата може да има всеки със смартфон и мобилен интернет, допълват организаторите. Мисията на кампанията е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета – домашно, полско и испанско.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ се организира в рамките на проект „Осъществяване на схемата за мониторинг на обикновените видове птици, като част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие“, финансиран от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда. 

Световният ден на врабчето се провежда за пръв път през 2010 г. по инициатива на  дружеството „Природа завинаги“ в Индия.