0

П редседателят на парламента Росен Желязков свиква извънредно заседание на Народното събрание в четвъртък, 12 октомври заради внесения вот на недоверие срещу правителството. Тогава ще се проведат дебатите по него. По закон вотът трябва да бъде гласуван 24 часа по-късно или в случая във фаталния петък, 13 октомври.

По-рано "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ" внесоха в деловодството на Народното събрание 72 подписа с искане ца първия вот на недоверие към кабинета "Денков". Трите формации казват, че желанието да свалят правителството ги обединява, макар по принцип да имат различия в политическите си виждания, съобщи БНТ.

Управляващите са уверени, че вотът няма да мине. Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще подкрепи правителството, но каза, че има критики към него. До този момент ПП-ДБ и ДПС се въздържат от коментар относно вота на недоверие. Заседанието на парламента продължава и към този час.

ГЕРБ ще защитят кабинета “Денков” в зала, но остават критични към правителството. Борисов призна, че всяка вечер говори с премиера.

"ГЕРБ няма да е партията, която да свали това правителство. Но ние не можем да си заравяме главата в пясъка и неща, които не вървят и именно затова съм критичен, за да може да се използва времето, за да работим още по-добре. Ако работим добре можем да го изкараме мандата".

Нищо не се случва в цели сектори, каза Борисов и за да го докаже, препита журналистите за имената на министрите.

От своя страна БСП решиха да подкрепят вота на недоверие като съвносители. И да добавят още мотиви, сред които продажбата на двата ядрени реактора на Украйна.

"С действията си управляващото мнозинство наистина слага кръст на българската енергетика. Ако критиките от страна на ГЕРБ са искрени, да подкрепят вота. Те постоянно критикуват решенията на ПП-ДБ, но само лицемерно и за пред хората. Не си вършите работата добре, оставка и да си ходят", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Според "Възраждане" винаги е възможно да бъде свалено правителството

"Ние участвахме в първия успешен вот на недоверие в историята на България. Така че нещо, което се е случило веднъж, може пак да стане. Въпрос на политическа преценка е дали партиите от тройната коалиция биха подкрепили този вот или не. Ние сме реалисти, осъзнаваме, че шансът клони към нула. От друга страна сме длъжни да покажем, че тази политика на правителството не може да продължава", каза председателят на партията Костадин Костадинов.

Опозиция и мнозинство сблъскаха позиции относно има ли скрито управление на държавата и кой стои зад него докато приемаха на първо четене промени в Закона за администрацията. Поправките уреждат, че премиерът с писмена заповед може да определя министър от кабинета, който да замества него и вицепремиера, когато и двамата отсъстват.

Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН: Драмата е следната: Ако случайно секретарят на Делян Пеевски - Денков и заместник министър-председателят Мария Габриел са пък едновременно натоварени някъде, Асен Василев, който е пък другия министър-председател, реално да поема тази фумнкция.

Цончо Ганев - депутат от ПГ на "Възраждане": Можете персонално да напишете "тире Пеевски", той изпълнява ролята на министър-председател. Защото той ви е министър-председателят, той ви ръководи и не знам защо се криете и се срамувате да го кажете. Топва ви е силният човек. Това ви е пътеводната светлина.

Радостин Василев - независим депутат: ИТН не са нищо по-различно от ПП-ДБ. И те са обслужващ персонал на Борисов и на ГЕРБ.

Явор Божанков - депутат от ПГ на ПП-ДБ: Какво общо има тов а с дебата? Няма нужда този парламент да губи време и да слуша откровени глупости от проруската крайна популистка формация "Възраждане".

Росен Желязков- председател на Народното събрание (в отговор към Божанков): Общото с дебата е точно толкова, колкото и вашето изказване и процедура, а другото общо нещо е фактът, че сме в предизборна кампания.

В края на работния ден вота на недоверие беше внесен в деловодството на парламента от трите опозиционни партии.