0

П ротести в Софийската филхармония заради ниските заплати. Музикантите настояват възнаграждението им да се изравни със средната работна заплата за столицата. Към момента основната заплата е значително по-ниска.

От вече 4 години те настояват за увеличение на заплатите им. По думите им ръководството е поело ангажимент за искането им, но все още нямат достойно месечно възнаграждение.

"Достойното заплащане за нас означава това, което виждаме по отчетите и анализите, предоставени ни от културното министерство, да бъде 70% от бюджета на съответната институция. В момента в Софийската филхармония има много приходи от билети. Ние имаме искания, които са подадени към Министерство на културата, двете централи КНСБ и КТ "Подкрепа", към финансовото министерство и Инспекцията по труда", заяви пред БНТ председателят на сдружението към КТ "Подкрепа" към Софийската филхармония Нина Кръстева. 

"В началото на първия мандат на нашия директор Найден Тодоров беше поет ангажимент в края на мандата му нашата заплата да бъде повишена на 2200 лв., в момента ни е 1550 лв.", каза още Кръстева.

"Последното увеличение на нашите възнаграждения беше през август в порядъка на 10%. През годините се изразяваше в 10%, което не е точно увеличение, а по-скоро да се догони инфлацията, което не се случва. Искаме ръстът на нашите заплати да не изостава до такава степен от ръста на заплатите на нашите съграждани и колеги", заяви секретарят на Съюза на българските музикални и танцови дейци към Софийската филхармония Емил Даков.