0

Б ългари горят с почивка на Закинтос, след като гръцките власти взеха решение да затворят най-известния плаж на острова Навагио.

Именно заради него хиляди туристи всяка година се отправят към Закинтос за лятната си почивка. Сред тях има и много нашенци. Проверка на „Телеграф“ обаче показа, че част от родните туроператори все още не знаят за затварянето на плажа, а други не предупреждават при записване за организирана екскурзия, че той няма да може да бъде посетен. Наш репортер се обади на няколко агенции, които предлагат почивка до гръцкия остров. От там продължават да записват мераклии, като пътуванията започват още през май и продължават до септември.

Интерес

Агенциите отчитат, че има интерес към офертите за почивка на Закинтос, а записванията продължават въпреки съобщението, че Навагио ще бъде затворен. Примамливите цени вероятно са една от причините – около 600 лв. на човек излиза 5-дневна почивка, с включен автобусен транспорт и настаняване в четиризвезден хотел. „Ние не водим нашите туристи на този плаж, хотелите ни са в други части и няма никакъв проблем“, коментираха от една от турагенциите. Те обясниха, че проблемът с отказалите се, ако има такива, не го решават те, защото водят само записванията. Един от най-големите играчи на пазара за Закинтос, който осъществява екскурзии и почивки с чартъри, дори е изписал на страницата си, че вече няма свободни места за дестинацията. „Не мога да кажа дали ще бъдат връщани пари, ако има хора, които се отказват заради евентуално свлачище, защото ние не сме изпълнител на програмата“, каза Пресиян Лозанов, който работи в друга от агенциите.

Атракция

Макар на Закинтос да има много плажове, основната атракция Навагио ще бъде недостъпна за посетители през цялата година. Още от миналия септември, след като земетресение с магнитуд 5,4 причини срутване на големи камъни от околните скали в залива, достъпът до плажа бе забранен. Сега обаче стана ясно, че това ще важи и през лятото. Решението е по препоръка на екип от експерти от Организацията за антисеизмично планиране и защита (OASP) след посещение на обекта на 8 март, като част от редовна преоценка на неговата безопасност. Екипът на OASP заключил, че има значителен риск от свлачища поради ерозията на околните скали. „Безопасността на жителите и посетителите е над всичко останало и решението беше взето предвид новите научни данни“, заяви министър Василис Кикилиас. Безопасността на плажа ще се преоценява два пъти годишно.

* Иван Петрински, Светлана Трифоновска