0

„Без да взимаме конкретни мерки по отношение на пътната безопасност е нормално жертвите да стават повече“, това коментира в „Интервюто в Новините на NOVA” Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики. Тя поясни, че с всяка следваща година движението и моторизацията се увеличават все повече.

Русинова каза, че е тревожен факта, че 12 души са загинали по празниците, а близо 100 човека са ранени. „Това е тежка болест за нашето общество. България е най-зле в цяла Европа“, заяви тя.

Експертът информира, че срещу България са стартирали две процедури по въпросите за пътната безопасност. „Не съумяваме да овладеем този проблем и институциите отричат, че има проблем“, заяви тя.

Отчитаме все повече и повече хора, които използват  наркотици и алкохол и сядат зад волана, каза Русинова. Тя обясни, че се разчита се на личната съвест на водачите, а те разчитат, че няма да ги хванат. Това понякога завършва с жертви, бе категорична тя.

В момента тече кампания, която сме нарекли „Избери живота“, разказа Русинова. Тя посочи, че превенцията е най-важното, върху което трябва да се акцентира. Това са и тенденциите в ЕС, тук роля има държавата, поясни експертът.

Пътищата в България не са безопасни, те са много далече от стандарта, който е зададен от ЕС, бе категорична тя. „Пътищата ни са в много лошо състояние, водачите не са добре подготвени“, каза тя.