0

Н а 15 и 16 март в България е обявен Национален траур по повод кончината на патриарх Неофит. Решението бе взето от правителството.

Вселенският патриарх Вартоломей ще присъства на опелото на патриарх Неофит

От тази сутрин тленните останки на главата на Българската православна църква са изложени за поклонение в храм-паметника "Св. Александър Невски" в София. В събота в 09:30 ч. там ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а опелото ще започне веднага след края на литургията.

Опелото ще бъде възглавено от Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, който пристига със своя делегация от Истанбул.

С литийно шествие тялото на патриарха ще бъде пренесено от патриаршеската катедрала до митрополитската катедрала "Света Неделя", където ще бъде положено и съответно ще се извърши и погребението, съобщиха от Светия синод след извънредно заседание в четвъртък.

Самият дядо Неофит е пожелал неговият последен дом да бъде именно храмът, в който той служеше като Софийски митрополит и където отслужи първата си света литургия като патриарх. От Светия синод са се съобразили с това желание.