0

Д нес България чества Деня на независимостта. На 22 септември 1908 година, в старата столица Велико Търново, княз Фердинанд обявява независимостта на страната. В Манифеста той пише: "Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на народа ми, такава е неговата воля - да бъде, според както той иска".

България отбеляза Деня на независимостта
неадцас неадцас неадцас
13

По традиция тържествата започнаха във Велико Търново от рано сутринта в църквата "Свети 40 мъченици", където преди 115 години е прочетен Манифестът, с който княз Фердинанд обявява страната за свободно и независимо царство. По-късно този манифест беше прочетен отново от Великотърновския митрополит Григорий. Той освети и бойните знамена на Националния военен университет, както и на всички държавни институции.

ПОЛИТИЧЕСКИ ДРАМИ: Вицето и премиерът размениха остри реплики за реформата в спецслужбите

Празничното шествие стигна до историческия хълм Царевец, където монифестът от 1908 г. беше повторно прочетен. След това с военен ритуал беше издигнато националното знаме. Бяха поднесени и венци и цветя в знак на признателност пред пирамидата на независимостта.

"Независимостта на България не е просто акт на признаване. Независимостта е онзи миг, в който българската държава и народ получават съвпадение на своите мисли и желания". Това каза председателят на Народното събрание Росен Желязков в словото си по време на тържествената заря проверка пред крепостта „Царевец“ по повод 115 години от провъзгласяването на Независимостта на България.

 В старата столица на тържествената проверка присъстват министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

В началото на церемонията председателят на парламента прие рапорта на командващия зарята. 

"Днес отбелязваме 115 години от онзи знаменателен 22 септември, в който владетелят и правителството обявяват независимостта на България, отбеляза Желязков. По думите му, провъзгласяването на независимостта е победа, която не би била възможна, ако не беше самочувствие на изградената българска армия да защити това достижение. 

Проведе се и тържествена заря-проверка по случай 115 години от провъзгласяването на Независимостта на България във Велико Търново.