0

Б ългарите хванаха гората. Спа хотелите край планините масово са резервирани до септември и за уикендите през август свободни стаи няма, показа проучване на „Телеграф“. Мисия невъзможна е да се направи резервация за петък, събота и неделя в 4-звездните комплекси край Белчин, Сърница, Велинград, Девин, Банско.

Наплив

Някои от хотелите изобщо не приемат резервации, защото нямат свободни помещения за всички уикенди през август. В други са останали по една или две стаи, но с ограничена възможност за настаняване, не са подходящи за семейства с две деца, защото побират само едно легло, разказаха туроператори. Заради наплива от туристи и къщите за гости край Белчин и Сърница, които не предлагат изтънчения лукс на 5-звезден хотел, но са чисти и приветливи, също имат много резервации за август. Ако искате да запазите стая от петък за събота и неделя, ще ударите на камък.

Промоции

Много от 4-звездните хотели предлагат промоции за редовни клиенти или ако резервацията се направи на място на рецепция. Така за луксозно студио с изглед към Родопите във Велинград нощувката за двама възрастни с две деца може да падне от 280 лв. на 230 лв. Отстъпката от 50 лв. се дава, ако преди също сте били гост на хотела и се обадите по телефона на рецепция да резервирате отново стая, или ако отидете да запазите помещението на място направо в хотела. От туристическия бранш обясниха, че всъщност платформите за запазване на стая в хотел, дори с обявените намаления пак са с по-високи цени от тези, които дават местата за настаняване на място. 

Оферти

В луксозните 4- и 5-звездни хотели има възможност за резервация на ограничен брой стаи, и то само в делнични дни. За една нощувка от понеделник цената е около 320 лв. за двама възрастни в Белчин. Във Велинград са останали само студиа за по 500 лв. на вечер, а в Девин в 4- и 5-звездните хотели нощувката е около 150 лв. през седмицата. В къщите за гости в тези курорти ще ви вземат между 30 и 80 лв. на човек, като повечето не разполагат с басейн и не предлагат включена закуска, както е в повечето големи хотели, разказаха още туроператори.