0

Н ай-големият исторически паметник у нас и на Балканите - „Създатели на българската държава“, ще стане сцена за оперетния спектакъл „Помниш ли ти …“ с избрани откъси от „Царицата на чардаша“ на Имре Калман.

Концертът ще се състои на 10 юли от 21 ч. на монумента с участието на Духовия оркестър „Михаил Биков“ и Смесения хор „Проф. Венета Вичева“ под диригентството на Христо Атанасов. На пианото - Жанета Кацарова и Симеон Божилов.

Завеси

Публиката ще се наслади на познатата експлозия от страсти, пламенни емоции и побеждаващата сила на любовта в изпълнение на гост-солистите Станислава Марчева, Марин Русинов, Пролет Пенчева, Велин Михайлов, Владимир Маринов, Вяра Железова, шуменските хористи и музикантите от оркестъра. По време на спектакъла ще бъде използвано художествено осветление, което ще оживи пространството около паметника. Ще бъде изградена специална сцена със завеси, подиум и декор, който наподобява обстановката в кабаре. Входът е свободен. Общината осигурява безплатен превоз за отиване и връщане. Три автобуса ще тръгват от сградата на общината в 19.30, 20.00 и 20.30 часа, а за връщане - в 22.30 и 23.00 часа от паркинга на Информационния център.

1300

Паметникът “Създатели на българската държава” е един от символите на Шумен, издигащ се на 450 м над него. Много преди да стигнете до града, ще видите могъщата фигура, която гордо се извисява върху Шуменското плато. Той е най-големият исторически паметник в България. Тържествено е открит на 28 ноември 1981 г . в чест на 1300-годишнината от създаването на страната. Монументът пресъздава важни моменти от българската история между VII и Х в.