0

Ц елуваш пушил марихуана, гориш с книжката. Седиш в една стая с човек, употребяващ канабис, гориш с книжката. Пиеш лекарство за кръвно, за глава или обезболяващо, гориш с книжката. Мъже взимат виагра и производните й, горят с книжката.

Списъкът е много дълъг, включва и над 300 различни лекарства, които, ако човек приема под някаква форма, при тест с ДръгЧек-5000 на пътя ще излезе с положителен резултат. Причината е, че уредът е много чувствителен. „Според изследване на Университетската болница в Осло ДръгЧек 5000 дава „фалшив позитивен“ резултат на всяка седма проба. С това темпо изчислихме, че до два месеца няма да останат служители в системата на МВР“, заяви пред „Телеграф“ Димитър Карагегов от Liberty 420. „Всички положителни тестове на полицаи при последващото изследване на урината се оказаха негативни. Очакват се и кръвните проби, които са вторият задължителен компонент за доказване на неупотребата на наркотици“, заяви пред медията ни и зам.-председателят на УС на СФСМВР Генади Тенев, който е разследващ полицай в Бургас.

Чувствителност

Изчисленията на Карагетов сочат, че заради фалшиви позитивни тестове по около 3000 шофьори годишно горят с книжките. „С позитивен резултат можеш да се сдобиеш и от лекарства или хранителни добавки без рецепта, целувка с пушил трева или просто да си в помещение, в което някой употребява“, посочи той. По думите му законът е написан съвсем умишлено по начин, който да не търси вина при водачите, които действително са под въздействие на наркотични вещества, а е достатъчно просто да бъде доказана предходна употреба, независимо кога е настъпила тя. „И тук навлизаме в още една хипотеза. Германия тази седмица обяви легализация на канабиса. Малта, Италия и други държави членки също развиват подобно законодателство. Какво правим с водачи от тези държави членки, легално употребили канабис седмица-две преди да шофират на територията на България?“, попита той. Отговор до момента никой от институциите не дава.

Униформа

„На нас не ни е проблемът тестването, също го искаме, но няма механизъм, по който се взимат, обработват и съхраняват пробите. В момента това се прави незаконно по наредба от 2017 г., която е за шофьори. Сега обаче заповедта е за целия състав на МВР. Какво управляват служителите в кабинетите, стола около бюрото ли“, коментира Генади Тенев. По думите му тестването на целия състав на силовото министерство, което е около 47 000 души, ще струва близо 2 млн. лв. „Скандалното е, че само 5-6 лаборатории в цяла България правят кръвни проби. Затова се бавят резултатите понякога и над 6 месеца. Те са определени от Министерския съвет. В сайта на немската фирма, производител на ДръгЧек, е показано, че един струва 39 лв. Оттам идва и сумата от два милиона, която МВР трябва да плати, за да се тества целият състав. В момента са спуснати списъци за различни районни управления и структури, но не чухме за политическото и професионалното ръководство на МВР и областните директори. Колегите много роптаят“, коментира още зам.-председателят на най-големия полицейски синдикат. Той посочи още, че ведомството винаги е правило наобратно нещата, а трябва да е от горе надолу, както с метенето на стълбище. „Ние искаме всички тестове да се правят, включително и за интелигентност на ръководния състав и политическия кабинет“, допълни Тенев.

Бъдещето

Наредбата, по която абсолютно законно могат да се тестват и полицаи, и пешеходци за дрога, влиза в сила през февруари 2023 г., както вече „Телеграф“ писа. Дотогава обаче ще има правен прецедент, който ще отменя всякакви наказания в съда, тъй като талонът, който се издава за кръвна проба, е по Закона за движение по пътищата. В момента полицаите с положителни проби вадят от джоба си по около 50-70 лв., за да им правят тестове, тъй като талоните не касаят онези, които не са зад волана.

Очаква се лавина от ченгета да съдят министерството

Опитни юристи и синдикатите коментираха пред „Телеграф“, че очакват буквално лавина от полицаи, които да съдят МВР за неимуществени вреди. „С тази заповед на министъра, която, пак повтарям, не е наредба, както изисква законът, се създават такива предпоставки. Представете си, че има вече колеги, които са на лекарства и са си взели болничен, за да не ги злепоставят. Обществото не обича ченгетата, това е ясно. Но някой, който се лекува, да го изкарат наркоман, колегите да го гледат като прокажен, семейството и съседите му, не е правилно. После кръвната проба като покаже, че не е взимал наркотици, а илачи, кой ще изчисти името му“, коментира Генади Тенев, зам.-председател на УС на СФСМВР. По думите му има и друг прецедент. Няма закон, по който да се действа с полицаите, дали положителни проби. Това трябва да е решение на министъра, според Тенев, а сегашният служебен МВР шеф Иван Демерджиев е дал това право на 45 директори. „В заповеди някои от тях са вписали, че при положителни първоначални данни полицаят трябва да бъде отстраняван временно от длъжност. Това обаче по закон се прави, ако той е с видима промяна в поведението и това пречи на работата му“, допълни той.

Цивилен кара на 0.5 законно, униформен се уволнява

Всички шофьори могат да карат спокойно на 0.5 промила алкохол в кръвта. Законодателят е сметнал, че ще е адекватен зад волана. Ако обаче полицай бъде прихванат дори с 0.05 на хиляда, директно се уволнява дисциплинарно, гласи заповед на министъра. Явно някои са по-равни от равните, допълниха от СФСМВР.

* По материала работиха Поли Пантева и Виктория Пенкова