0

Ц ените на апартаментите замръзват. Отложени покупки свалят стойностите на жилищата, показа проучване сред брокери. „Ръстовете на цените са паднали от 16 на сто до около 10 процента“, съобщи за „Телеграф“ председателят на националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев.

Ръстовете на цените са паднали от 16 на сто до около 10 процента.,  

 Ръстовете на цените са паднали от 16 на сто до около 10 процента.,  
Телеграф

Той припомни, че цените в последните години са на най-високи равнища от 30 години насам. „В момента има спад на стойностите спрямо ноември на някои имоти в столицата“, допълниха от агенция в София. 

Надолу

Сред офертите е тристаен в столичния квартал „Банишора“, който през ноември е струвал 142 800 евро, а в момента се продава за 134 999 евро. Апартамент с две спални, кухня и хол в Бояна пък е паднал от 200 000 евро на 125 000 евро. Жилище от 108 квадрата с очакван Акт 16 до края на февруари в „Лозенец“ може да се купи за 217 267 евро, като през ноември е струвал 240 000 евро.

Според графиката цената на тристаен в Банишора е била най-висока през ноември до 142 000 евро, докато в момента се продава за почти 135 000 евро.

 Според графиката цената на тристаен в Банишора е била най-висока през ноември до 142 000 евро, докато в момента се продава за почти 135 000 евро.
imot.bg

Сред имотите с падащи цени е и жилище в квартал „Изток“ за 189 000 евро, което през ноември се е продавало за 216 000 евро, а през декември – за 223 000 евро. Именно търсенето е ключово в определянето на цената, подчертаха брокери. Заради това и в момента някои жилища се предлагат на по-ниски стойности, отколкото в последните месеци на миналата година. 

Тенденция 

Цените показват тенденция на стабилен пазар – от 16% ръст за второто тримесечие на 2023 година увеличението е паднало на 10,7 на сто, уточни Ганев. По думите му пазарът е  логичен на база ситуацията и с лихвите. „Има значение и каква е политическата обстановка, какво става на фронта на икономическите показатели. Има значение дали ще бъдем приети в еврозоната – това също ще окаже влияние, за да се увеличат сделките“, каза още експертът. Според него ръстът в цените ще остане между 5 и 10 на сто.  

Проценти

В проценти спадът на сделките с имоти общо за деветмесечието на миналата година, откогато са и последните официални данни, е 13, уточни Ганев. Общо покупките са били 153 000 за цялата страна. В София сделките регистрират 10 процента спад, а във Варна - 12 на сто, каза още Ганев. 

Това понижение се движи от почти година от 7 до 12% характерно и очаквано за периода. Причината за това е, че хората с по-малки доходи и до някаква степен застрашени работни места са отложили покупките си. „Не е голям спад на фона на развитието на международните пазари.

Кризата, която очаквахме, не е дълбока“, коментира още Добромир Ганев. И допълни, че по последни данни броят на ипотеките в София е само с 4% по-малък за деветмесечието, като почти 60% от всички сделки в столицата са с ипотечно кредитиране.

Новото строителство ударно намалява

Новото строителство ударно намалява. Това е и една от причините пазарът да остане стабилен. Само в София започнатото ново строителство е с 20% по-малко, съобщи за „Телеграф“ председателят на националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев.

Той поясни, че това са около 2300 единици по-малко, отколкото миналата година. Подобна е ситуацията във Варна и Пловдив – там също намаляват започнатите сгради.

В Пловдив 54% е спадът на разрешенията за строеж, във Варна понижението е с 29%, а в София е 20%. Предприемачите също са склонни да изчакват.

Риск в покупките на зелено

Съществува риск в покупките на имот на зелено, каза Добромир Ганев. Той уточни, че има много малки инвеститори, които се финансират само от продажби и ако те секнат, има рискове сградите да закъснеят, или да фалира дружеството. Хората, които искат да инвестират в имоти, трябва да бъдат внимателни, защото съществуват известни опасности.

В София започнатото ново строителство е с 20% по-малко.

 В София започнатото ново строителство е с 20% по-малко.
Телеграф

Те са свързани както с политическата, така и с икономическата обстановка на международно ниво. „В банковия сектор са най-малко опасностите, защото спряха да се вдигат лихвите, ще продължат добрите оферти от банките, което е добър знак за пазара“, посочи Ганев. Дългосрочно погледнато е добре да се купува. Има вероятност след влизането ни в еврозоната лихвите да се вдигнат. В момента България е с по-ниски лихви от ЕС и еврозоната, изтъкна анализаторът.