0

В следващите няколко дни ни очаква неустойчиво време и задължително гръмотевици. А щом имат такива, означава, че има лед в облаците. Това коментира пред „Телеграф“ Цветелина Димитрова, главен директор на главна дирекция „Технически и оперативни дейности“ в Изпълнителна агенция „Борба с градушките” (ИАБГ) вчера. Тя допълни, че на всеки четири минути радар сканира небето и дава информация за ситуацията.

.

 .

Април

Според Димитрова тази пролет са изстреляни повече ракети спрямо миналата пролет. Интересното е, че през 2023 г. сезонът е започнал значително по-рано, точно преди Великден, а въздействията са повече през април, отколкото през май, който иначе се смята за месец, богат на градушки.

Клетки

Непрекъснато стреляме, от последните седмици няма сериозни поражения от градушки, каза тя. И докато миналата година за този период на годината е имало 31 въздействия върху 101 клетки, то за същия период тази пролет въздействията са 39 върху 131 клетки.

Цветелина Димитрова каза, че засега агенцията разполага с ракети, но в края на месеца ще бъде ясно дали ще е необходимо да се снабдят с още. Тя добави, че все още тече обществената поръчка за самолети, които се очаква да охраняват Североизточна България.