0

Ч астица от мощите на Свети Георги пристигна у нас за поклонение.

Посрещането на частица от мощите на св. Георги Победоносец е от голямо значение за България, защото получаваме благословението на светеца, който е покровител на много населени места в България, на много градове, на много села и на много семейства у нас. Това каза пред журналисти Белоградчишкият епископ поликарп - викарий на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Епископ Поликарп участва в литийното шествие, с което беше пренесена светинята в старинния столичен храм "Св. София".

БТА

"И радостта, която ни се доставя с идването на частицата от светите мощи на св. Георги Победоносец, е голяма и виждаме, че както ние го обичаме, така и той ни обича", каза Белоградчишкият епископ Поликарп.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит, Софийската епархия посрещна днес частица от дясната ръка на св. великомъченик Георги Победоносец, която се покои в храма "Св. великомъченик Георги Победоносец" в град Нигрита, край Серес (Северна Гърция). Храмът е специално построен в негова чест и памет.

Светинята ще остане за поклонение в България до 7 май.

Храмът "Св. София" се изпълни с много вярващи, дошли да се поклонят пред частицата от мощите на св. Георги Победоносец. Сред тях бе и заместник-министърът на културата Пламен Славов, който участва и в литийното шествие, с което беше пресена светинята в храма. 

БТА

Тази вечер ще има вечерня и молебен канон към св. Георги, съобщи за БТА отец Йоан Карамихалев от храма "Св. София". "Храмът ще бъде отворен, докато има желаещи да се поклонят пред частицата от мощите на св. великомъченик Георги. Утре ще има архиерейска литургия, която ще бъде отслужена от Белоградчишкия епископ Поликарп. И утре също църквата "Св. София" ще е отворена за поклонение пред светинята", каза свещеникът.

Поклонението пред мощите на св. великомъченик Георги ще продължи в различни църкви у нас до 7 май. На 26 и 27 април светинята ще е изложена за поклонение в старинния храм "Св. София"; на 28-30 април - в храма "Св. Атанасий" в Горни Лозен; на 1-3 май - в Църногорски манастир "Св. св. Козма и Дамян" край село Гигинци; на 4-5 май - в храма "Св. Петка" в Брезник; на 5-7 май - в храма "Св. великомъченик Георги" в Перник.

БТА

БТА

БТА