0

Б СП се оплакаха, че още в първия ден на служебното правителство техен кадър е бил освободен от Национална компания „Железопътна инфраструктура“, а големите идари идвали от президента Румен Радев. 

Била е освободена Гергана Алексова като зам.-генерален директор на НКЖИ, обяви на извънреден брифинг на "Позитано" 20 Борислав Гуцанов. „Това е изключително лош сигнал, не искам да употребявам думата реваншизъм, и то в една компания с огромен обществен интерес“, коментира Гуцанов. Той посочи, че Алексова, работеща в НКЖИ вече четири години, е магистър по право на ЕС и има редица специализации в чужбина. По думите му основното предназначение на служебния кабинет е да бъдат проведени честни и справедливи избори, а не да се започва с уволнения още в първия работен ден. 

Алексова е била уволнена в 9:30 сутринта, уточни Гуцанов и коментира, че именно тя е започнала да разглежда определени сделки, свързани с доставките в НКЖИ.

Съпартиецът му Георги Свиленски каза, че тези уволнения не са случайни и когато се започва със заместник-директор на национална компания, тази атака е целенасочена. По думите му „държавата не е в нестабилност, каквато се опитват да внушат от президентската институция”. „Тези хора започват с чистки и реваншизъм - показно, срещу членове на БСП”, каза още Свиленски.

Червените са в недоумение как с уволнението точно ще възстанови стабилността в държавата и посочиха, че Гергана Алексова е гласувала за Румен Радев и разнасяла листовки по време на президентската кампания, а сега й казват че е "непоребен кадър". 

В петък ще бъде свикан Националният съвет на БСП, като една от точките ще бъде и участието на тримата представители на социалистите като министри от служебното правителство на Румен Радев.

По думите на Свиленски и Гуцанов Националният съвет не е бил информиран за това, че Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев влизат в състава на служебното правителство.

"Според мен Националният съвет трябва да вземе отношение по това как тези другари ще участват в предизборната кампания. Примерно, аз искам да поканя поне двама от министрите, ако съм кандидат, да се включат в моята предизборна кампания, като примерно раздават листовки на Георги Свиленски- и искам ги видя с мен на шатрата сред хората, как те биха се включили в кампанията. Ако не се включат, значи работят против партията", каза Свиленски.

"Но, че ще има разговор в Националния съвета - да, нормално е да има подобни разговори", добави Гуцанов.

От брифинга на "Позитано" 20 стана ясно, че в петък Националният съвет на БСП ще даде старт на предизборната кампания.