0

„Топлофикация София“ вкара поскъпнала между 8 и 15% такса за дялово разпределение в юнските сметки за топла вода. Част от потребителите са попарени и от висок специфичен разход за подгряване на топлата вода, който изисква намеса на топлофикацията за регулиране на съоръженията в абонатната станция. Фактурите са в касите и сайта на столичното дружество и от вчера могат да се плащат.

Това е и последната сметка с най-висока цена на топлинната енергия в размер на 137,93 лв./мВтч без ДДС, която са плащали софиянци. От 1 юли тя струва със 7,02 процента по-малко, или 128,25 лв.

Данни

Сметката за подгряване на топлата вода на тричленно домакинство за юни е 39,55 лева. В нея за първи път е включена увеличената цена за дялово разпределение, която вече е 3,92 лева. Това е с 15% повече от предишната такса на обслужващия го топлинен счетоводител. На друго домакинство таксата се е увеличила с 8,85 процента.

Юнската сметка за топла вода на трето домакинство е близо 60 лева, видя „Телеграф“. Големината на прогнозната месечна сметка зависи освен от цената на топлинната енергия, от ползването на домакинството и от специфичния разход за подгряване на 1 кубик вода за дадената сграда през предишния отоплителен сезон. Клиентите могат да видят специфичния разход за подгряване на кубик вода в тяхната сграда на втората страница на фактурата, обясниха от топлофикация.

Правило

За подгряване на 1 куб. м вода до температура +55 градуса са необходими около 60-70 кВтч топлинна енергия. В някои сгради обаче топлината на кубик вода се поддържа с 90-100 и дори има случаи със специфичен разход – 200-300 кВтч топлинна енергия на кубик. Ако специфичният разход надхвърли 150 кВтч, топлофикацията трябва да провери системата за автоматично регулиране на топлоподаването в сградата и да открие причината за по-голямото потребление на енергия.

С идването на юнската сметка за топла вода като лоша шега най-големият столичен квартал бе принуден да мине на студен душ или да си топли водата с бойлер. „Топлофикация“ спря за профилактика и ремонти топлоподаването към 10-те микрорайона на ж.к. „Люлин“ от вчера до 18 юли.