0

С лед Благоевград, бакшишите в още един град наточиха секирата.

Нови по-високи цени ще имат таксиметровите услуги в Силистра от 1 март. Председателят на местната Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи Стелиян Николов каза за БТА, че увеличението е на база решение на местния Общински съвет от 2022 г.

ПАК УДАР ПО ДЖОБА: Бакшишите вдигат цените с 30%!

„Миналата година не можахме да актуализираме цените за километър пробег заради местните избори. Досега карахме на минималната тарифа, която беше определена през 2022 г., а сега взехме решение да минем на максималната, която е с 20 стотинки повече. През 2021 г. се взе решение, че първоначалната такса може да е от два до три пъти по-висока от минималната цена за километър пробег. Тогава определихме тя да е два пъти по-висока. Сега на събранието, което проведохме, решихме да я увеличим до три пъти от минималната цена за километър пробег“, каза Николов.

Така новите цени на дневната и нощната тарифа става съответно 1,20 и 1,30 лева на километър. Първоначалната такса се увеличава на 2,97 лева през деня и на 3,30 лева през нощта.

Според някои от шофьорите увеличението е голямо и може да отблъсне част от клиентите. Други са убедени, че мярката даже е закъсняла и не може да настигне инфлацията от последните 2 години. 

„Увеличиха се и минималната работна заплата, горивата, цените на сервизите и консумативи като масла и филтри. Поскъпването има и на останалите сфери от живота“, казаха представители на бранша.

Въпреки по-високите цени интерес към професията липсва. Според Стелиян Николов само за последните няколко години броят на такситата в Силистра е намалял наполовина.

„Този бизнес умира. Аз бях собственик на пет автомобила, като всеки имаше по двама водачи. Днес вече съм продал всички. Разходите са големи, всеки ден шофьорите имат повече от 30 лева разходи. Повечето от тях имат и заеми за автомобилите си. Много колеги вече предпочитат да работят във фирми или на държавна работа, където имат осигуровки, платени отпуски и болнични. Ако някой смята, че таксиметровите шофьори печелят много, да заповяда, ще го приемем с отворени обятия в нашите редици“, каза Николов.

Според него тенденцията към намаляване на такситата в Силистра ще продължи и занапред.