0

В исшето образование става безплатно. Това предвижда проект на Министерския съвет, подкрепен от финансовия министър Асен Василев, премиера акад. Николай Денков и Мария Габриел. Съгласно документа всички студенти, приети държавна поръчка, ще бъдат освободени от такса. По предварителни изчисления мярката ще струва на държавата около 150 милиона лева годишно.

Цел

Целта е да се повиши интересът към висшето образование, а също така експерти смятат, че отпадането на таксите ще доведе до благоприятен ефект върху инфлацията. Това е последваща стъпка, след като държавата вече освободи някои специалности от такси, като ги направи защитени и успя да засили интереса към тях. За последната учебна година студентите държавна поръчка са 42 628 души, пише Марица. След постоянен спад в определени направления тенденцията се пречупи през 2021 г. най-вече заради повишен интерес към здравните и IT специалности. За сметка на това професии в областта на математиката, физиката, химията бележат ръст както като избор на студентите, така и като възможност за реализиране на пазара на труда.

Заплати

Доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ, коментира пред „Телеграф“, че по отношение на таксите трябва да се оправят ректорите. Тя заяви, че в момента са се отдали изцяло на темата за заплатите във висшите училища. Доц. Вълчева каза, че твърденията за повишени заплати на университетски преподаватели и персонал не са верни. „Тези допълнителни 39 млн. лв. не стигат. Спорим с държавата и министерството, че трябват още.

Подхванали сме и темата за заплатите на служителите – бакалаври и магистри, защото заплатите им са под минималната“, каза тя и уточни, че за да се случи исканото увеличение на възнагражденията, са необходими 46 млн. лв. Председателят каза, че не са повишени и стипендиите и може да се вярва, че това е факт едва когато има постановление на Министерския съвет. Вълчева изрази притеснение какво ще се случи между двете четения на Закона за висшето образование, където са заложени увеличенията на университетските заплати. Тя уточни, че в края на февруари началото на март подготвят протест с искане работещите да получат парите, които са осигурени, но те да не се дават на ректорите, защото се опасяват, че ще потънат и няма да увеличат заплатите на асистентите.