0

Н а 1 октомври честваме празника Покров Богородичен. Той е установен след едно видение на свети Андрей Юродиви в Богородичната църква във Влахерна, Цариград, през Х век. Храмът бил препълнен от хора, които се молели за закрила от сарацинското нашествие. Тогава светецът видял Божията майка да простира над народа своя покров - закрилата си чрез ходатайство пред нейния божествен Син. Така това събитие станало любим празник за християните през вековете.

В този ден се почита и паметта на двама от най-видните църковни певци в християнската история.

Роман Сладкопевец бил роден в края на V век в град Емеса, Сирия, но станал известен като даровит църковен поет и изкусен певец в Цариград. Създал около хиляда богослужебни текста в мерена реч, от които са запазени само стотина. Като отличен изпълнител на църковни песнопения, бил наречен Сладкопевец. С всичко това и особено с праведния си и смирен живот той заслужил навеки признанието на вярващите, почитан като светец.

Йоан Кукузел бил роден от майка българка в град Драч (днес Дуръс в Албания) в края на ХIII век. Заради певческата си дарба от малък бил взет в Цариград да се изучи за църковен певец. Усъвършенствал знанията и уменията си, станал първи певец в прочутата църква „Света София”, но го влечал уединеният молитвен живот. Затова тайно напуснал блясъка и удобствата, и отишъл във Великата лавра на Атон. Без да казва каква слава имал в столицата, помолил да бъде приет за послушник. Дали му да пасе добитъка, а той на воля пеел из планината. Веднъж обаче го чули други монаси и така Йоан бил поставен за певец в храма на лаврата. Продължил да живее скромно, създал прекрасни творби, с които славел Бога и украсявал молитвата на монасите. Поради смирението и чистотата на живота си е признат за светец, писа БТА.