0

Ч инията на Бузлуджа излита. Това ще стане през уикенда на 3D мапиниг фестивал. Организаторите очакват 16 000 лв. приходи и повече от 1600 фенове, които да се качат до монумента.

„Всички пари, които ще дойдат тази година, ще бъдат похарчени в осъществяването на две важни задачи. Първата е отварянето на сградата за посетители, което предстои съвсем непосредствено. Втората е изграждането на нов покрив - това в момента е основният проблем“, коментира пред „Телеграф“ архитект Дора Иванова. Тя е главен организатор на събитието и ръководител на инициативата за опазване и ремонт на Бузлуджа.

Разногласия

Разноликите банди, които участват в програмата на феста, са обединени от идеята, че музиката, изкуството и културата са насочени към един нов прочит, ново изживяване на място и са адресирани към хора от различни възрасти и с различни вкусове. „Сградата е изключително място, от което могат да печелят всички в региона и в цяла България. То може да бъде полезно като зона за образование - защото е много важно да се помни историята, да не се повтарят грешките й. Чинията на Бузлуджа може да бъде атракция и като туристически обект - да привлича хора от цял свят, да носи приходи, да създава интерес и към останалите обекти в региона, които никак не са малко“, каза още арх. Иванова. Тя допълни, че желанието на всички е подобни събития да са целогодишни.

Групи

Част от програмата на фестивала е първият видео 3D мапинг на Бузлуджа Shadow Diffusion. В музикалната програма участват „Остава“, Керана и Космонавтите, So Called Crew и още 9 други рок, инди, хип-хоп и RnB групи.

На Монументалната сцена пред Бузлуджа ще звучи електронна музика на известни диджеи от България, Франция и Германия. Някои от българските имена са Versus, Raredub, Kei, а специалните гости изненада са Pistamashina със своя футуристичен звук.