0

Н ай-голям ръст на заплатите има в сферата на държавното управление.

Данните са за второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година и бяха огласени вчера от Министерството на труда и социалната политика. Във въпросния сектор е отчетена средна работна заплата от 2757 лева, като тя има ръст от 29,7%.

Първенец по високи заплати традиционно са работещите в IT индустрията, където средното възнаграждение стига 5164 лева, макар ръстът му вече да е сведен до скромните 9,1% на годишна база.

Финанси

Сектор „Финансови и застрахователни дейности“ е на второ място по високи заплати със средно 3332 лева и ръст 14,3%. На добри възнаграждения се радват и заетите в икономическа дейност. „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“, които вземат средно 3280 лева месечно.

На дъното по възнаграждения остава сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“, в който работещите получават средно по 1491 лева. Те обаче се радват на доста сериозен ръст на възнагражденията в последната година – с 25,4 на сто.

Работещите в столицата получават приблизително два пъти по-високи заплати от хората в област Благоевград, която е на дъното по възнаграждения – 3129 срещу 1519 лева.