0

П рокурорската колегия на ВСС уважи молбата на Красимира Филипова и Десислава Пиронева за освобождаване от поста заместник-главен прокурор и бяха преназначени като прокурори с ранг прокурор към ВКП. Това стана след решение на извънредно заседание на колегията.

Другият заместник на бившия вече главен прокурор Иван Гешев - Даниела Машева също бе освободена от поста и колегията реши да я назначи като прокурор във ВКП. Основни точки в заседанието са решения на кадровиците дали да бъдат освободени заместниците на вече освободения бивш главен прокурор Иван Гешев.

В дневния ред на извънредното заседание ще бъде разгледано и друго предложение на Сарафов – за назначаване на Мария Павлова, следовател в Националната следствена служба (НСлС), за заместник-главен прокурор във ВКП.

Като допълнителна точка Комисията по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия предлага да бъдат включени две заявление от Иван Гешев, който беше освободен от длъжността „главен прокурор“ с указ на президента от 15 юни 2023 г.