0

В София премахнаха 43 пътни табели и повредени стълбове, съобщиха от Столична община. От Столичния инспекторат премахнаха стари, неизползваеми и опасни фирмено информационно-указателни табели.

Тези неподдържани елементи представляват потенциална опасност за преминаващи пешеходци и автомобилисти. В акцията бе използвана доброволческа техника, уточниха от общината. Бяха премахнати стълбове на уличното осветление, на контактната и електропреносна мрежа на градския транспорт и от пътни знаци.

Инициативата обхвана булевардите "Цариградско шосе", "Владимир Вазов", улиците "Тодорини Кукли", "Резбарска", "Витиня", "Макгахан" и други.

Повод за акцията бе сигнал за опасно надвиснала информационна табела на бул. "Тодор Александров", в близост до метростанция "Сердика", която бе свалена с помощта на подемна техника.

От началото на 2022 г. в столицата се премахнати над 300 стари и неизползваеми, опасни улични табели.

Столичните инспектори са установили горене на отпадъци в частни имоти в районите "Сердика", "Възраждане" и "Триадица". На нарушителите са съставени актове и са издадени предписания с постоянен срок на изпълнение да не изгарят отпадъци. Още два акта са съставени за изхвърляне на голямо количество кашони и замърсяване с отпадъци от опаковки в районите "Изгрев" и "Сердика".

От Столичния инспекторат напомнят на гражданите да привеждат в най-малък обем опаковките и да ги изхвърлят в контейнерите за разделно събиране на отпадъци.

Търговските обекти, които генерират отпадъци от опаковки, са длъжни да ги предават на фирми по договор или на организации по оползотворяване, а не да затрупват контейнерите за отпадъци.