0

Ч уден извор, удължаващ живота, блика над Боянската църква. Според легендата водата се е появила още в библейските времена в 1 век, точно когато била отсечена главата на Св. Йоан Кръстител. Неговият празник църквата чества тази седмица. Хората наричат извора „Светената вода“, както и „Сребърната вода“. Славата му се носи, че пази от грип, вируси, помага при различен тип рани по кожата, полезен е и за промивки на болни очи. В миналото има свидетелство, че сляпа девойка е прогледнала, след като си умила очите с живителната течност.

Опашки

„Няма зиме, няма лете, тука се вият опашки от хора, убедили се в неземната сила на водата. Трудно ще намерите прозорец през деня, в който да няма никого. Колите идват от цяла България“, разказа възрастна жена в района на столичната улица „Каменно зданние“, кв. Бояна. Думите й се потвърждават само няколко метра по-нагоре. Над съседната улица „Живата вода“ пътят свършва и започват дъхавите поли на Витоша. Точно там са паркирали коли с регистрационни номера от Пловдив, Благоевград и къде ли не. За извора се тръгва по една стръмна пътека, указана с табела.

По склона нагоре пъплят стари и млади, нарамили по десетина празни пластмасови бутилки. На извора всеки търпеливо чака реда си, за да отнесе в дома си от благословената вода.

Щит срещу вируси

„Пием от нея целогодишно и не сме боледували от коронавирус. Опита се лани да ни хване нещо, но бързо си замина“, обясни млад мъж, дошъл от района на Перник. По думите му водата минава през сребърни жили и руди, благодарение на което, веднъж попаднала в човешкото тяло, започва да унищожава всички бактерии и патогенни микроорганизми. Имала още детоксикиращ ефект.

Производителят на чай от Неврокопския край Стефан С. разказа, че случайно се отъркулили две малки бутилки в багажника на колата му и си стояли там поне 7-8 месеца. Едната била напълнена от друг извор, а другата от боянския. „Намирам ги аз наскоро и гледам, едната започнала да се заблатява - пожълтяла, а тази бистра, не е мръднала, сякаш съм я наточил вчера. Тогава разбрах, че наистина изворът е уникален“, диви се младият мъж.

Бъбреци

Според преданията водата се е появила от само себе си, като никой не е копал специално, че да бликне. Според легендите още по римско време местни жители установили, че помага за болни бъбреци, рани и стомах. Първите християни почитали находището като аязмо, орисано от небесната сила на Св. Йоан Предтеча. През X-XII век е вдигната приказната Боянска църква. Оттогава находището на светената вода получава второто си име „Св. Пантелеймон“ по названието на храма.

Изследвания

Водата извира от цели 2000 метра дълбочина. Това определя и постоянната й температура от 19 градуса независимо от сезона.

В наши дни изследвания установяват още, че в състава й има редица вещества в точната биопропорция, в това число и сребърни йони, които громят болестите, но имат и профилактично действие. Напоследък горе се забелязват и доста чужденци, в това число и японци, живеещи в

София, които идват да си налеят от извора. Запознати коментират, че с водата обаче не бива да се прекалява, тъй като ударно алкализира тялото и може да промени чревната флора.

Захранвала е воденици

В миналото изворът е бил толкова пълноводен, че от него тръгвала река. Тя имала огромно стопанско значение за някогашното село Бояна. Спускала се е по днешния бул. „Бъкстон“, като по нея е имало воденици. Лековитата вода се е използва още за обработка на коноп и други земеделски култури. Последната воденица е била разрушена през 1920 г.