0

С редиземноморски циклон носи прах от Сахара у нас. Това съобщиха пред „Телеграф“ от Националния институт по метеорология и хидрология.

В момента във въздуха има пустинен пясък, който ще се задържи над страната и през следващите дни. Сахарският прах идва с въздушен пренос от юг- югозапад, което често се случва на Балканите.

Условия

Причината за разнасянето му е средиземноморски циклон. „В този случай има условия за пренос на сахарски прах над страната. В облачните системи над Балкския полуостров има наличие на пустинен пясък, което не е нищо необичайно и тревожно. Той ще се задържи над страната ни и през следващите дни“, отбелязват синоптиците.

Баба Марта пък ще дойде с облачно и дъждовно време. Температурите обаче ще бъдат високи. На много места в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд, в планините над 1800 метра ще се сипе и сняг. В повечето райони валежите ще са слаби, само в крайните югозападни ще са по-значителни по количество. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 5 и 10 градуса, а максималните - между 12 и 17 градуса. На морето също ще бъде облачно, а преди обяд на места и мъгливо. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 8° и 10°.

Динамично

Най-женският месец се очаква да бъде динамичен и ще ни донесе както топло, така и доста студено време, покзва месечната прогноза на синоптиците от Националния институт по хидрология и метеорология. Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 5 и 0 градуса, а най-високите ще са между 20 и 25 градуса, според месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология.

Очертава се март да е поредният месец, който е по-топъл от обичайното. Очаква се средната месечна температура у нас да бъде над нормата, която в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 2 градуса.