0

Ц иклонът Хелмо ще вилнее с поне 100 км/ч днес, заяви пред „Телеграф“ климатологът Симеон Матев. Той добави, че циклоналният вихър идва от Северна Италия, преминава през Унгария и заминава през Румъния към Украйна. 

Преди обед в събота в Западна България има условия за пориви на вятъра. Той ще бъде с южна посока, ще се спуска по северните склонове на Западния Предбалкан и Витоша. 

Яка 

Той поясни, че пориви на вятъра ще има в южните квартали на града, цялата Витошка яка – от Бояна до Симеоново. „Проблемът на този вятър не е самата скорост, тя може да достигне и над 100 км/ч. Проблемът е, че той е поривист, т.е. сравнително тихо, без вятър и без кой знае какво предупреждение се спуска като хала по склоновете на планината и за неукрепени предмети и по-нестабилни постройки е по-опасно, отколкото ако духа постоянен вятър с висока скорост“, обясни Матев и добави, че силен вятър ще има още в „Княжево“, „Красно село“, „Бели брези“ и най-често стига до „Младост“. По думите му рядко пробива към центъра и на север. Той увери, че вятърът няма да предизвика щети като в Исперихско и Силистренско, където вихърът отнесе покриви, защото там е вилнял смерч, докато това, което се очаква в събота, е фион. Според него не е изключено да паднат сухи клони и дървета, но е малко вероятно. 

На изток

В почивния ден са възможни и гръмотевични бури, но те се очакват следобед в източната част – Централна и Североизточна България. „По време на всяка една такава буря също има временно усилване на вятъра до опасни скорости, макар и да е различен от фиона, отново е възможно да нанесе повреди“, коментира климатологът, като подчерта, че не очаква да има наводнения. 

Неделя

В последния почивен ден ситуацията се успокоява, защото циклонът отива към Украйна. „Ние попадаме в тилната му част. Ще духа вятър, ще захладнее, но ще имаме и временно разкъсване на облаците, ще имаме и слънчеви моменти“, коментира той. Матев поясни още, че преди 20 ноември сняг не се очаква да вали в равнините, въпреки че има тънка покривка по високите части на планините.