0

П ореден екшън се разрази в пленарната зала на българския парламент по време на гласуването на нов подуправител на Националната здравноосигурителна каса. 

Напрежението ескалира след поредица от остри реплики от трибуната и изказване на Настимир Ананиев, който нарече част от депутатите “мишоци”. 

Обидени, първо към изхода се насочиха депутатите от ГЕРБ, последвани от народни представители от други политически сили. Репликите на Ананиев разгневиха депутатите от “Възраждане” и ИТН. Народните представители от партията на Костадин Костадинов наскачаха от местата си, като в същото време депутатите от ПП-ДБ също напускаха залата, предвождани от Кирил Петков. 

Изведнъж се чуха виковете на Венко Сабрутев от ПП-ДБ. "Г-н председател, не виждате ли какво се случва? Къде сте вие? Става бой там, не виждате ли", извика той. 

Минути по-късно стана ясно, че в зала се е стигнало до физически сблъсък между Никола Димитров от “Възраждане” и депутати от ПП-ДБ, сред които Михаил Камбарев и Никола Минчев. 

След възникването на конфликта заседанието на Народното събрание бе прекратено за кратка почивка.

По време на дебата за нов подуправител на НЗОК страстите се разгоряха по повод доклад на ДАНС за проверка на прокуратурата за проф. Момчил Мавров, който беше избран за поста след гласуване в зала. 

От трибуната Тошко Йорданов от ИТН отправи упреци към работата на държавното обвинение, като припомни, че наскоро прокуратурата е прекратила разследването за двойното гражданство на Кирил Петков. 

„Тоя човек, дето ви е лидер, влезе в политиката с лъжа, с подписан документ с невярно съдържание. И колкото и да се хили от първия ред, това е факт“, заяви Йорданов. Забележката му предизвика Кирил Петков, който направи шумна реплика от място. 

„Да кажа само какво чух долу от първия ред“, продължи Йорданов. „Кирил Петков, който е функция на баща си, зададе въпроса „Кой е малък?“, явно визирайки ръста ми, който е 1,70 м“, каза Йорданов, но беше коригиран от място от Петков: „А, и 70? И 60!“.

„Ако аз съм метър и 60, това, което вие смятате за вас, ще е сигурно 10 см“, отвърна Йорданов. Бившият премиер стана от мястото си, приближи се до трибуната,, изкозирува към депутата от ИТН, напусна залата, но се върна след няколко минути. 

Тошко Йорданов пък се обърна към депутата от ДПС Делян Пеевски, като поиска от него да “набие канчето” на Кирил Петков. 

“Ще се обърна към господин Пеевски, който му набива канчето най-редовно. Моля ви се, набийте му канчето отново, само от вас го е страх”, призова Йорданов и предизвика бурен смях в залата.