0

В понеделник от 11 часа в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" с благословението на наместник-председателя на Светия синод на Българската православна църква Григорий Митрополит Врачански за първи път ще бъде отслужен молебен за православния здравен служител. Това реши Светият синод  по предложение на ген.-майор Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия.

Оттук нататък това ще става всяка година на 12 май, като датата ще бъде включена в църковния календар и молебен ще се извършва във всички епархии.

Благодарност

По този повод Тивериополски епископ Тихон сподели пред „Телеграф“: Това поставя началото на една добра традиция. Благодарността днес отстъпи от челните приоритети на нашите духовни ценности.

А всички дължим една огромна благодарност на лекарите и сестрите, защото тяхното служение, освен че е много натоварено, поради своята специфика изисква и саможертви от тях спрямо семейството, приятелите и въобще социалния им живот.

И те трябва да чувстват тази благодарност, защото иначе трудно могат да изпълняват своя дълг. Аз самият в храма винаги отправям към Бога молитва дано никога не ги остава в изнемога. Но е хубаво и всички ние по-често да се сещаме за тях“.   

Пандемия

„Телеграф“ припомня, че по време на пандемията от коронавирус в отделенията и реанимациите бяха извършени маслосвети. През двете години на пандемия на 25 март, Благовещение – деня на християнската жена и майка, всички лекарки и медицински служителки в двете болници с най-големи ковид отделения - ВМА и „Пирогов“, получиха цветя и икони от клириците на БПЦ.