0

С редно по около 48 аборта у нас се правят всеки ден. Това сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

За последното тримесечие общият им брой е 4349, като има леко намаление спрямо същия период на миналата година.

Най-много - 2300 бременности, са прекъснати по желание сред жените над 30 години. 352 са абортите, извършени на възраст 15-19 години. 21 са сред момичета под 15-годишна възраст.

Първенец

София-град отново е първенец в това отношение с 802 прекъснати бременности. Следва Пловдив с 447 и Бургас-297.

Според акушер-гинеколога д-р Валентина Григорова, която завежда отделението в един от най-големите медицински центрове у нас, има известно намаляване в броя на абортите, но при съвременните методи на контрацепция в 21 век не би следвало да се стига до тази манипулация. „Това лишава много млади жени от възможността да имат деца, защото понякога се стига до крайно увреждане. Често абортите са причина за много голяма част от репродуктивните проблеми. Това не е никак проста манипулация, напротив“, коментира д-р Григорова. Причината според нея е, че при интервенцията се работи на тъмно и се разчита само на тактилното усещане на пръстите.

Мерки

„1450 аборта на месец за страна като нашата - с намаляващо население и намаляваща раждаемост, е ужасно много. Притеснително е, че се увеличават абортите в по-ранна възраст, тъй като младите хора нямат полова култура. Те правят аборти, без да се замислят за последствията. Смятат, че така се лишават от проблемите, а всъщност понякога те точно тогава започват“, каза специалистът. Според нея трябва да се вземат мерки в това отношение, насочени към профилактиката.

„Нещо куца в цялата система - тийнейджърите трябва да бъдат обучавани от родителите си, учителите. Мерките са комплексни“, обясни д-р Григорова.