0

С толичният инспекторат състави акт на германеца, надраскал с графити няколко блока в София. Санкцията е между 300 и 2000 лева, но понеже се надписал на три сгради в различни квартали, вероятно ще получи към максималния размер, обясниха от общината.

Проверка на „Телеграф“ показа, че драскачът е от Източен Берлин и е част от самообявилото се за арт движение Berlin Kidz. 

ДА БИ МИРНО СЕДЯЛО... Изловиха драскача на мистериозните графити в София

Уличният художник е на 27 години и е пристигнал от Германия специално за да се разпише на блоковете в София.

Въжета 

Заловен е, докато се опитва да маца по фасадата на блок 74 в жк „Христо Смирненски“ в столичния район „Слатина“. В нощта срещу вторник около 4,00 ч. в Първо РУ е получен сигнал от бдителен гражданин, че върху бл. 74 в „Слатина“ виси мъж с въжета. Полицаите са реагирали на момента и пристигнали с патрулка. Сгащили германеца още докато виси на стената с въжетата. В него са намерени и спрейове. Мъжът е задържан до 24 часа в районното. При разпитите си е признал, че е уличен художник, надраскал и фасади в софийските квартали „Дружба", известните като Трансформърс блокове 68 и 69 и бл. 11 в Зона Б-19. 

Дронове 

Въпреки огромния размер на графитите никой от живеещите в блоковете се оказа, че не е разбрал кога и как са нарисувани. В социалните мрежи се появиха различни теории какво означават надписите. Хората твърдяха, че са рисувани с украински дронове, че Путин е белязал блокове за бомбардиране като в Украйна, а също и че е дело на извънземни. Други пък се радват, че след САЩ и Западна Европа най-после големи графити изпълнители са посетили и София.

Проверка на „Телеграф“ показа, че драсканици на арт движението Berlin Kidz има по фасади на блокове в Берлин, Бон, Мадрид, Атина и други големи градове. 

ПОСЛАНИЕ ОТ ДРУГА ПЛАНЕТА? Мистериозни графити лъснаха на високи столични сгради! (ВИДЕО)

Актът на германеца е съставен за нарисувани 15 броя графити с различно текстово съдържание и за още 11 броя символи и тагове. Предстои да бъде издадено наказателно постановление. Берлинчанинът е подписал без възражения и дори е изразил и съжаление за стореното.

Той се е извинил и е помолил за по-ниска глоба, разкри Иво Пенев от Столичния инспекторат пред NOVA. Не се наемам да оценявам творчеството му. Факт е обаче, че не е взел разрешение от Етажната собственост, нито от Столичната община, добави служителят. Той попитал автора на мистериозните графити дали би направил същото в Берлин, а младият мъж отговорил отрицателно.

„След като му казахме каква глоба може да получи, той каза, че силно съжалява и разбира грешката си. Написа в акта, че умолява кмета на Столична община за разбиране, снизхождение и минимална санкция”, обясни Пенев.