0

„Днес е рожденият ден на Далай Лама и ние избрахме да празнуваме тук“. Това заяви Лобсанг Фънтсок, председател на Фондацията за хималайска култура, при посрещането на тримата монаси от Тибет в Бургас.

След перипетиите с имигрантската служба на България те се добраха до морето. Първият ден от гостуването им в морския град премина при огромен интерес.

Ченгета закопчаха тибетски монаси на летище София!

Монасите Лама Сонам, Лама Нийма и Лама Таши се срещнаха със стотици бургазлии и гости в КЦ „Морско кaзинo“. Те пристигнаха у нас за Дните на тибетската култура. Духовниците ще останат три дни в Бургас, за да участват в духовно-културната инициатива, организирана от Фондация „Калпатару“ с председател Виктор Францес и подкрепена от община Бургас.

Колорит

По време на тридневната визита в Бургас ще се случат поредица от интересни събития, свързани с културата и изкуството. Делегацията от Фондацията за хималайска култура, включва тримата монаси Лама Сонам, Лама Нийма, Лама Таши и десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и хилядолетна традиция. Те пристигат от Дарамшала/Dharamshala, свещения град за хиляди тибетци, намиращ се в долината Кангра в Индия. Тук живее 14-ият Далай Лама и се намира седалището на Централната тибетска администрация. Бургазлии и гостите на града имат уникалната възможност да се докоснат до древното изкуство на тибетската пясъчна мандала, енергийна рисунка, която представлява медитация, молитва, хармония; автентични танци на тибетски и хималайски монаси, да си направят традиционен астрологичен сеанс със зарове „мо”. 

Базар

На място в залата е разположен малък базар с ръчно изработени ароматни пръчици, органични тибетски парфюми и пеещи купи, както и книги с духовна и културна тематика. Последният ден на визитата е денят, в който мандалата се разрушава. Заключителната церемония ще започне с молитва в 16:00 ч. и ще продължи до 16:30 ч. с молитви за добър късмет и благополучие. След разрушаването цветният пясък от мандалата ще бъде раздаден на публиката в малки пакети. Монасите и групата ще се отправят към морето за последна молитва на брега.