0

Т рима българи получиха втори шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, с координатор д-р Костадин Чифлигаров. Това стана възможно след като на 27 октомври близките на изпаднал в мозъчна смърт 18-годишен мъж взеха благородното решение да дарят органите му и да дадат живот на други хора. Това съобщиха от ИА „Медицински надзор“.

На 28 октомври сърдечна трансплантация на 43-годишна жена е направена от медицински екип на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. Екип на Военномедицинска академия извърши чернодробна трансплантация на 57-годишна жена, а медицински специалисти в УМБАЛ „Лозенец“ присадиха бъбрек на 41-годишен мъж.

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднася искрени съболезнования към близките на младия мъж и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация, съобщиха от МЗ.

По-рано бе съобщено, че фаталната катастрофа е станала на пловдивския булевард „Цар Борис III Обединител”. Според първоначалната информация на кръстовището с улица „Граф Игнатиев” лек автомобил Мерцедес не спрял на знак стоп и се сблъскал с друг автомобил от същата марка.

Общо петима пострадали при инцидента. Трима от автомобила, който се е движил по улица „Граф Игнатиев”, и двама от колата, преминаваща по булевард „Цар Борис III Обединител”.  Първата кола управлявал 18-годишен с 15-дневен стаж зад волана. Той бил транспортиран в болница със сериозна травма в областта на главата.

Именно неговият спътник на същата възраст изпаднал в критично състояние, а лекарите направили всичко възможно, за да се преборят за живота му. Медицинска помощ била оказана и на 17-годишно момиче и 22-годишен младеж, пътували във втория автомобил с 23-годишен водач.

Началникът на „Пътна полиция” - Пловдив коментира, че на мястото на инцидента няма спирачен път. „Вероятно колата, която се е движила по булеварда, е била с малко по-висока скорост от нормално допустимата. Но това ще бъде изяснено в досъдебното производство”, каза още Нешев.

*Източник: TrafficNews