0

М асово роми окупират строителни обекти и крадат кабели и арматура, научи „Телеграф“. Такъв е случаят и при изграждането на ново пътно платно от „Илиянци“ до Северната скоростна тангента, по който в момента текат строителни дейности. 

Очевидци разказаха пред „Телеграф“, че хора от малцинството дебнат при изкупните работи да излязат кабели и скачат в дупките, за да ги вадят. След като изскубят от пръстта жиците, махат изолацията от тях и ги предават за желязо в пунктовете за изкупуване на метали. 

Сигнали 

Запознати твърдят, че се събират на групи от 30 души и реално никой нищо не може да им каже. Дори е имало случаи, в които и полиция са викали от строителните фирми, но наглите крадци не се плашат и отново идват за плячка. На обекта има обикновено по 10-20 работници, но групата с роми е по-голяма и дори да им кажат да се отдръпнат от изкопа, те не се съобразяват и продължават да вадят жиците с ценния метал. След това в близост до обекта под сянката на орех махат изолацията и остава само металът, който го прибират в чували за продажба. 

Секира 

При последните набези на ромите въпреки предупрежденията здрава ромка със секира е отрязала кабел 20 киловата, който захранва офис сграда, намираща се в близост до строителния обект. Вследствие на това сградата остава без ток за ден, докато поставят нови захранващи кабели. Това се е случило, след като изкопът е бил запълнен с пръст и работниците излезли в обедна почивка. Докато строителите обядвали, ромите се възползвали, изкопали кабела и го вадили, а картинката била като от приказката на Ран Босилек „Дядо вади ряпа“, но във вариант Ром вади кабел, споделиха свидетели на наглата кражба.  

Очаква се пътното платно да свързва околните столични квартали около "Илиянци", "Толстой", "Свобода" със Северната скоростна тангента от април следващата година. Това обеща преди време зам.-кметът на Столичната община Иван Василев. По проект новата отсечка на булеварда ще бъде с две ленти с по три платна в посока, разделителна ивица и тротоари. Изграждат се нови инженерни мрежи, водопровод и разделна канализация.