0

Т ри от всеки четири деца на 12-годишна възраст не харесват телата си и се срамуват от начина, по който изглеждат, съобщи британският „Гардиън“. Констатациите идват от ново мащабно проучване, което предупреждава, че социалните медии представляват значителен риск за настоящото и бъдещото здраве на младото поколение. Близо половината от всички запитани деца и младежи на възраст от 12 до 21 години казват, че са се затворили в себе си, започнали са да спортуват прекомерно, спрели са да общуват напълно или са се самонаранили, защото редовно са тормозени или тролвани онлайн относно външния си вид.

Стрес

Четирима от 10 казват, че са в психически стрес, като почти всеки пети изпитва проблеми с възприятието на тялото си, а 14% изпитват затруднения с храненето, като недохранване, преяждане и пречистване чрез повръщане. От нуждаещите се от подкрепа само един на всеки десет млади хора е получавал лечение. Констатациите идват от ново проучване на 1024 деца и младежи на възраст от 12 до 21 години, проведено от stem4, младежката благотворителна организация за психично здраве във Великобритания. Въз основа на констатациите благотворителната организация казва, че са необходими спешни действия.

„Трябва да подобрим разбирането си за потенциално вредното въздействие на съдържанието на социалните медии върху подрастващите и да разработим методи за противодействие и превенция, за да запазим физическото и психическото им здраве“, каза д-р Нихара Краузе, консултант клиничен психолог, главен изпълнителен директор и основател на stem4.