0

И ма дела, които стоят „на трупчета“, призна в пленарната зала вътрешният министър Иван Демерджиев.

Изявлението му беше в отговор на предшественика му и настоящ депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, според когодо прокуратурата е „сталинска“ и забавя разследванията по някои дела.

„Да, има такива производства – дела „на трупчета”. Когато встъпих в мандата си, имаше множество такива производства, които необичайно се бавят. Актовете на прокуратурата, с които завършва едно наказателно производство, трябва да са публични и подредени в регистър. Тогава всеки ще установява, че производството е приключило, ще преценява и мотивите на прокурора”, поясни Демерджиев и изрази очакванията си, че това ще дисциплинира в голяма степен представителите на прокуратурата, когато разследват дела с обществен интерес.

По думите на вътрешния министър голяма част от забавените дела са за извършени престъпления от магистрати. Той поясни, че към този момент само следователите имат компетенция да ги разследват.

За всички е ясно до каква степен може да се постигне обективност и да се довърши едно производство” каза Демерджиев.

„Нашата единна и сталинистка прокуратура създава възможност за забавяне на някои дела и е възникнал термин – делата се вдигат „на трупчета”. Докато бях в МВР през 2022 г., бях информиран за такива, в които прокуратурата или бездейства, или връща обратна информация. Прокуратурата е навлязла в политическия терен и политиката е навлязла в прокуратурата. От такава прокуратура не може да очакваме тя да изпълнява своите конституционни правомощия”, пък заяви Бойко Рашков, цитиран от NOVA.

„Влезте в конкретика, кажете кои са тези купища. Има ли връзка бавенето и прекратяването с политически чадър?”, попита Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

От ГЕРБ-СДС смениха тона и попитаха как се движат производствата за газовите сделки и цените на горивата от 2022 г.

„Има ли записи на пици с кристали и купони, да се мислят арести?”, контрира Делян Добрев.

Последва лаконичен отговор от Демерджиев.

„Не правим разлика кой стои зад преписката. Стараем се и съм убеден, че успяваме да проверяваме всички факти”, каза министърът на вътрешните работи.

И в четвъртък депутатите не се споразумяха за това кой да оглави парламентарните комисии.