0

“Днес така наречените каналджии обявиха война на българската държава и тя ще отговори с всички свой възможности.” Това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев след трагедията в Бургас, при която загинаха двама полицаи, блъснати от автобус пълен с мигранти. Той съобщи още, че има задържани и в момента се издирва още едно лице. 

По думите му заедно с министерството на отбрана ще се води борба с каналджииството и нелегалните мигранти. По случая стана ясно още, че автобусът е бил с фалшиви нидерландски номера, но никога не е напускал пределите на страната. 

Според окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев действията на шофьора са били съзнателни и целенасочени и имат умишлен характер. По думите на Чинев в случая не може да се говори за действие по непредпазливост.

"Посегателството срещу полицаи е посегателство и срещу цялата държава". Това коментира във връзка със случая Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

"Към момента водачът не е установен, има задържани лица по закона на МВР. Мигрантите се разпитват в присъствието на преводач и на мястото на инцидента е проф. Карапетков, който е един от най-добрите автоексперти", заяви Милева.

Все още не може да се потвърди информацията, че автобусът е бил с фалшиви номера.

"Като говорител на главния прокурор непрекъснато получавам информация от колегите от цялата страна за каналджийство. Само преди два дни бяха заловени 120 мигранти, които бяха укрити в тир, за щастие те не бяха загинали. Тези дела се гледат с приоритет, разглеждат се изключително бързо, с максимално кратки срокове и това е един черен бизнес. За пореден път се налага да призовем за решителни противодействия на цялата държава срещу засиления миграционен натиск. През последния месец е видно, че има сериозен ръст на миграционния поток", заяви тя.