0

А трактивни демонстрации и състезания са подготвили ученици и учители от пловдивската Професионална гимназия по битова техника за Деня на отворените врати, който ще се проведе на 19 април, съобщиха от училището.

Гимназистите ще посрещнат гости и ще разкажат за своите умения и бъдещи професии.

Една от демонстрациите включва управление на дрон. Георги Балабанов от XIА клас е участвал миналата учебна година в занимания по интереси, осъществени от преподавателите инж. Надежда Йовчева и инж. Донка Геровска, в партньорство с Института за космически изследвания и технологии към БАН. Там той и съучениците му са слушали лекции, свързани с аеродинамиката, като са имали за задача да конструират и да сглобят свой дрон, след което да могат да го управляват. Дронът е с камера и се очаква ученикът да заснеме не само снимки, но и видеоклип от другата инициатива в гимназията – открит час по безопасност на движението по пътищата.

В лаборатория 4 ученици от ХI и XII клас ще направят демонстрация на специалност „Оптически комуникационни системи“. Младежите ще покажат как се работи с оптичен рефлектомер, сплайсер - с него се извършва заваряване на оптичните влакна, като се предвижда да изградят и реална оптична мрежа, уточниха от гимназията.

Сред останалите инициативи за Деня на отворените врати са: състезания по творческо писане, викторина Electronic brains, както и демонстрация на виртуална реалност, демонстрация на микроконтролери и логически схеми и др.

Началният час на Деня на отворените врати в ПГБТ е на 19 април от 9,30 часа.